Hétvége

2009.11.28. 09:14

Figyelem! Mindent a szemnek

Kisböjt ideje van, de azt senki sem tiltja, hogy a szemünk esztétikai bővelkedést ne lásson:a Szombathelyi Képtár "Új karácsonyi" tárlata a Vas megyében élő képzőművészeket reprezentálja. A kiállítás meghívásos volt.

Merklin Tímea

 

A változatosságban keresve azt a szálat, amire a művek legalább egy része felfűzhető, meglelhetjük például a szellemességet. Ilyen Marosfalvi Antal Plinius tüköre című festménye, de Bárány Áron Gergely Nem fogadott hívás -a vagy Rasperger József Lehetséges feltámadás -a is. Tóth Lívia ...és ne vígy minket a kísértésbe című alkotása egy nemezkép: egy nagy zöld szőrös felület a Vertikális örvény kékjei mellett. Szántó István gyümölcsös csendéletén egy zöld(eskék) disznó tobzódik. Illés Erika azt a meglepő címet adta posztamensre fektetett gipsz domborművének: Pelenkázó József. A hanyatt fekvő kisded testét a szükséges helyen drapéria takarja, mellette anyja portréja, illetve a gondoskodó Józsefé. Kovács Péter Balázs két fél karosszék képét állította dialógusba - egymás felé fordítva a szék hívogató nyitottságát: akár le is ülhetnénk egymással beszélgetni. Érdekes Szabó Gábor Zöld tyúk című fotója, amely olyan, mintha cigarettafüst gomolygása volna, valójában pedig festett, speciálisan megvilágított vízmozgás. Kuncoghatunk vagy nosztalgiázhatunk T. Takács Tibor lejtőre állított kis kerámia Trabantján, a kompozíció címe: Párizs végül is már nincs messze - azok a csodálatos 90-es évek . Ha akarjuk, poén Rudolf Trylus képei alatt az ár: 850 ezer forint . (Általában az alkotók diszkrét visszafogottsággal csak annyit írnak: megvásárolható .) Marosits József Hasznavehetetlen szerkezetei egy-egy geg-nek tekinthetők: Tolattyú , Ablaklépő és Napkaloda neveket adott e műveinek.

A kiállítás megnyitóján a Classic Quartett játszott. Muzsikájukhoz illő klasszikus szépségű műveket is láthattunk a zenében sétálgatva . Így Geszler Mária porcelán Violonnello-ját, a Zsennyén élő, svájci művész, Otthmar Spiess arany- és ezüstfüsttel emelt Werk-sorozatát, Mészáros Szabolcs Zúgó és Velem című olajképeit vagy Varga Bernadett Szent Márton születése című akvarelljeit.

- Szökésben vagyok, a közgyűlés szünetét tartjuk. Ott összecsattannak a páncélok, én meg örömmel jöttem ide, az advent csöndességébe - mondta dr. Ipkovich György polgármester a megnyitón. - Most látom, miért érdemes város- és megyepolitikát csinálni: az ilyen alkalmak miatt. Azt kívánom, bárhogy csapkodnak is a politika villámai, a művészek örvendeztessenek meg bennünket ilyen szépségekkel.

- Az advent szó jelentése eljövetel - a latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit tesz: az Úr eljövetele . A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben ezt az időszakot kisböjtnek is nevezték - festett hátteret a karácsonyi tárlathoz Majthényi László megyei alelnök. Hozzátette: Várakozással tekint az Új karácsonyi tárlatra, hiszen Vas megye és Szombathely képzőművészeti élete az utóbbi években felélénkült. Az alkotók új generációja lépett a közönség elé, több magángaléria létesült, és folytat nélkülözhetetlen mecenatúra tevékenységet, amely főként a bemutatkozási és kiállítási lehetőségeket gazdagítja. Egyre aktívabb művészeti szervező munkát fejt ki a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Vasi Csoportja, amelyet jól példáz a Régió Art kiállítás sorozat és az Ars Pannonica Biennálé első, nagyszabású képtári tárlata. Az elmúlt pár év, illetve a közelmúlt eseményei nem nevezhetők kisböjt -nek, akár a megye, akár Szombathely programjaira gondolunk. Mindebben annak bizonyítékát látom, hogy a megyei és a városi önkormányzat becsben tartja a művészeket, az alkotókat. Horatius vallotta: A megbecsülés serkenti a művészeket.

A felsorolhatatlanul sok jó mű és művész között itt vannak a nagy öregek , Káldy Lajos a csendéleteivel, Csonka Ernő a tájképeivel. A kiváló grafikusok közül Csizmadia Attila a linómetszeteivel, Kamper Lajos és R. Horváth Ildikó a rézkarcaikkal. A fiatalok közül Tebeli Szabolcs a digitális printjeivel, a festők közül Simon János a varázslatos városainak részleteivel, Stekovits Gáspár a lírai struktúráival, és mások között Tóth Csaba is az újrafestett, latinul feliratozott sorozatának egy képével: az Advent-tel, amelynek Sursum corda felirata azt jelenti: Emeljük fel szívünket! Ezt teszik hozzá a vasi művészek most az ünnepi várakozáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!