Hétvége

2009.12.05. 08:30

Savaria Szimfonikus Zenekar: a császárvárosban jártak

Mondják zenészkörökben, hogy Canberrában, Sanghajban bárki felléphet, de Bécsben csak az igazán jók. A Savaria Szimfonikus Zenekar pár napon belül két koncertet is adott a városban. Előbb a Musikvereinsaalban, majd a Konzerthausban.

Peltzer Géza

 

- Günter Knotzingerrel egy ideje kapcsolatban vagyunk, remek karnagy és jó szervező, az ő munkáját is dicséri, hogy mindkét koncertünkre rengetegen eljöttek - meséli Mérei Tamás, a zenekar igazgatója.

A zenekar eseménydús év végéhez közeledik. Tavasszal volt igazgatóváltás, de ennél is fontosabb, hogy erőteljes nyitás történt a közönség felé. Ez a Savaria Karneválon kezdődött, utána nagy sikerrel rendezték meg a Hollywood Classic koncertjüket, amelyen a legismertebb amerikai filmek zenéit szólaltatták meg. A nyitást jelzik a színházzal közösen megrendezendő játékos koncertek is. Holnap és a következő vasárnap délelőtt tizenegykor a színházban gyerekek számára lesz játékos ismerkedés a hangszerekkel a színház művészeinek segítségével, egy professzionális forgatókönyv alapján. Első vasárnap a fúvóshangszerek, az ütősök, valamint a zongora lesz terítéken, a következő hét végén a vonósok is sorra kerülnek. Ezek nem előadások lesznek, hanem valójában hangszerbemutatók.

A zenekar a karácsonyi koncertjét az Agora-MSH-ban rendezi meg december 17-én este hét órától. Ezen a New York-i The Golden Voices of Gospel amerikai kórus is fellép, sőt együtt játszik a zenekarral, de lesz balett is (Diótörő).

- A karácsonyi koncert lényege, hogy előbb mi bemutatjuk az európai karácsonyi zenekultúránkat, ezután az amerikaiak a sajátjukat, s ezt közös zenélés követi - magyarázza az igazgató.

Ugyan voltak próbálkozások, sőt közös próba is, mégsem Fábry Sándor lesz a karmester a szilveszteri koncerten, hanem Nagy Bandó András. Az est házigazdája nemcsak a zenekart irányítja majd, hanem zenész-anekdotákat is mesél. A másik vendégművész Illényi Katica lesz, hegedülni és énekelni is fog. Szilveszteri koncertből kettő is lesz a Bartók Teremben, december 29-én és 30-án este fél nyolctól.

Az idei év munkája és sok sikere után valóságos hidegzuhanyként érte a zenekart a jövő évi költségvetési tervezet, amely szerint kevesebből gazdálkodhatnak majd, mint ebben az évben.

- Én tökéletesen megértem a zenekar fenntartóit, hiszen az iparűzési adó jelentősen lecsökkent, de a komolyzene olyan műfaj, amelynek költségvetését nem lehet egy adott szint alá csökkenteni, hiszen a művek úgy vannak megírva, hogy minimális zenész létszám alatt nem adhatók elő. Ha elbocsátunk zenészeket, akkor kisegítőket kell alkalmaznunk, ami semmivel sem olcsóbb - húzza alá az igazgató. - Életbe lépett az új művészeti törvény, ez rögzíti, hogy az állami támogatás odaítélésekor a fenntartó által biztosított összeg ötven százalékkal esik latba. Mi kapunk 120 millió forintot, de van három olyan vidéki zenekar, amely háromszázmillió felett kap. És ezekkel hasonlítanak össze bennünket. Fontos szempont az állami normatíva megállapításakor az is, hogy mekkora a zenekar létszáma - a kettő együtt nyolcvanöt százalék, és erre nekünk semmilyen befolyásunk nincs. A Savaria Szimfonikus Zenekar a legkisebb létszámú zenekar az országban, ráadásul csak itt volt leépítés. Mindezek következtében a költségvetésünk több mint felét kitevő minisztériumi pénz annyira le fog csökkenni jövőre, amiből nem lehet működni. A hiányt helyben kell majd pótolni - olyan pénzügyi környezetben, amikor mindenkitől elvonnak. Valószínűsíthető, hogy a megye és a város által közösen fenntartott intézmények költségvetéseit tíz százalékkal csökkentik, de szakbizottságok döntik majd el, hogy pontosan mennyit vonnak el egy-egy intézménytől. Az viszont megnyugtató, hogy kijelentették, megszüntetni nem kívánják egyik intézményt sem.

Az igazgató jó hírekről is beszámolt. Elmondta, hogy immáron jó az együttműködésük a Filharmóniával, s hogy a 2010-es Bartók Szemináriumon a zenekar már nem csupán szerződtetett fél lesz, hanem a rendezésben is részt vesz. Az első jelentősebb jövő évi koncert január 22-én lesz a Pannon Cigányzenekarral közösen. Jön majd valószínűleg Roby Lakatos virtuóz cigányzenész is, és lesz három szoprán koncert is, így folytatják a nem szokványos koncertek sorát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!