Hétvége

2010.07.17. 12:29

Nincs felelőse hat ember halálának

Nem mondta ki a bíróság, hogy nem bűnös a séi cukrászüzem vezetője, de bizonyítottság hiányában felmentő ítéletet hozott a szalmonellás dióskocka-perként elhíresült, négy évig húzódó ügyben.

Simon Erzsébet

 

- Örülünk, hogy végül így alakultak a dolgok. Álláspontunk szerint feltételezéseken alapult a vád és a szakértői vélemények is, a bíróság pedig nem talált bizonyítottnak olyan konkrét szabályszegést, ami a védencem számlájára írható. Okozati összefüggéseket nem lehetett bizonyítani az ügyben, így jogilag nem büntethető a séi cukrászüzem vezetője - tette hozzá az ügyvéd, majd megjegyezte: meglehet, elgondolkodnak kártérítési kereset indításán.

 

Balikó Lajosné könnyes szemmel vette tudomásul az őt - első fokon - felmentő ítéletet. Érzékelhetően nagy kő esett le a szívéről, s a családtagjaitól kísérve igyekezett minél előbb maga mögött hagyni a bíróság épületét, ahol az elmúlt négy évben gyakori vendég volt. Mégpedig azért, mert az ő irányításával sütötték 2006 augusztusában azt a dióskockát, amely 418 embert betegített meg a megyeszékhelyen. A szalmonellás sütemény elfogyasztása után több mint százan kórházba is kerültek. Közülük három nő és egy férfi néhány nap múlva elhunyt, egy másik asszony szeptemberben, egy férfi pedig egy hónappal később halt meg. Emiatt több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolta meg a Szombathelyi Városi Ügyészség.

 

 

 

Balikó Lajosné nagyon megdöbbent, amikor 2006. augusztus 21-én a reggeli órákban telefonon azt közölték vele, hogy a megyeszékhelyen a szociális étkeztetésben részesülők szalmonellával fertőződtek, s nagy valószínűséggel a séi cukrászüzemben általa készített desszerttel van a gond. Balikóné és a férje több mint két évtizede dolgozik a szakmában, ehhez hasonló problémájuk soha nem volt. Annak idején a Vas Megyei Vendéglátó Vállalatnál kezdték, az országban szinte elsőként üzemeltettek szerződéses szisztémában cukrászüzemet. A privatizáció előszeleként, egy kis üzemből indult a családi vállalkozásuk, a kilencvenes évek közepén Sében házat építettek. Az épületben felül lakószobák vannak, alul műhelyek és cukrászda. Innen szállítottak Szombathelyre - az Egyesített Bölcsődei Intézmény három, a Barátság úti, a Váci utcai és a Fogaras utcai főzőkonyhájára - négy évvel ezelőtt augusztus 19-én, szombaton reggel 770 darab dióskockát: ez volt a desszert az aznapi szociális étkeztetésben. Ettől az édességtől fertőződött meg sok száz ember szalmonellával; az ételmintákból a járványügyi szakemberek ki is mutatták a baktériumot, mégpedig ennek egy hazánkban meglehetősen ritkán előforduló típusát. Azt viszont a vizsgálat során nem tudták megállapítani, hogy a dióskocka hogyan fertőződött meg.

 

Nem sikerült a végére járni ennek az eltelt négy évben sem. Pedig a bíróság szinte nyomozóhatóságként dolgozott az ügyön. Széles körű szakértői bizonyítást rendelt el, számos tanút hallgatott meg, helyszíni bizonyítást is lefolytatott, ám a számtalan tárgyalás befejeztével is mindössze az vált nyilvánvalóvá, hogy a dióskockában tenyészett a szalmonella kórokozó, ám hogy miként került a süteménybe, máig rejtély. Felelősként felmerült számos dolog. Szó volt az édességhez felhasznált létojásról, a dióról, a hibás receptúráról, az alapanyagok nem megfelelő tárolásáról, a hiányos konyhai higiéniáról, a desszertet szállító jármű alkalmatlanságáról, a hűtőlánc megszakadásáról, a minőségbiztosítási előírások be nem tartásáról, a cukrászati tevékenységről szóló közegészségügyi rendelkezések megsértéséről. Azt megállapította a bíróság, hogy többféle szabályszegés is felróható Balikónénak, ám egyetlen konkrét kihágás sem hozható okozati összefüggésbe a haláleseteket is okozott ételfertőzés elterjedésével. A bíróság szerint feltételezések voltak csak, amelyeket nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani az eljárásban.

Bizonyítottság hiányában viszont büntetőjogilag nem vonható felelősségre a vádlott.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!