Hétvége

2011.07.02. 14:44

Elmarad a Summer Jamboree

Az idén nyolcadik alkalommal rendezték volna meg a Summer Jamboree-t a Tófürdőn. A sok embert „megmozgató” nonprofit sportrendezvény az idén elmarad. A Szova ugyanis bérleti díjat kért a szervezőktől.

Nagy Ildikó

Örömmel vettem megkeresését, hogy az idei évben is szeretné az immár hagyománnyá vált Summer Jamboree-t megrendezni a szombathelyi Tófürdőn. Társaságunknak az idei szezontól nem áll módjában a rendezvény helyszínét ingyenesen biztosítani, figyelembe véve a Szova Zrt. anyagi helyzetét. A rendezvény- szervezőket is csak a belépődíj megfizetése esetén tudjuk a Tófürdő területére beengedni. A rendezvény helyszínének bérleti díját 100.000 forintban állapítottam meg, valamint a felhasznált elektromos energiát a felszerelt mérőóra állása alapján fogjuk kiszámlázni. Mivel kissé megkésve értesítette cégünket, így nehézséget okoz a rendezvény nyári programtervezetbe történő beillesztése, de amennyiben a feltételeink elfogadhatók, szívesen állunk rendelkezésére. Ez olvasható abban a dr. Németh Gábor, a Szova Zrt. vezérigazgatója által aláírt levélben, amely megpecsételte a Summer Jamboree sorsát.

– Rendkívül sajnálom, hogy nem tudjuk megszervezni a sokak számára oly kedves rendezvényt, amelynek felépítésén annyi ember fáradozott – ingyen – éveken keresztül. Amikor létrehoztuk a rendezvényt, Márkus István igazgató úr és Tatai Péter rendkívül sokat segítettek abban, hogy – sokszor a kedvezőtlen időjárás ellenére is – meg tudjuk tartani a jamboree-t. Ők nem akadályokat gördítettek a rendezvény elé, hanem már az előző évben érdeklődtek, hogy számíthatnak- e ránk jövőre is, hiszen jól tudták, hogy minden alkalommal legalább kétszáz fizető vendéget hoztunk a Tófürdőre – érvel a jamboree főszervezője, dr. Szendrő-Németh Tamás. Hozzáteszi: a rendezvény a Szovának – az áramköltségen kívül – nem került pénzébe.


– Mit kapott cserébe a Szova? Ahelyett, hogy saját marketing és szervező gárdával kellett volna vendégeket csábítania a Tófürdőre, kaptak egy kész rendezvényt, élő kívánságműsorral, kellő médianyilvánossággal. A rendezvényen helyezést elérők pedig serlegeket, érmeket vehettek át a szervezőktől. Az évek során a rendezvényen részt vett több országos szkander bajnok, közöttük Farkas János és Farkas Mihály, a kötélhúzó csapatok állandó résztvevői voltak a szombathelyi tűzoltók, a Szombathelyi Országos Büntetés Végrehajtási Intézet munkatársai, a Szombathelyi Rendőrkapitányság, korábban a határőrség csapata. Azt gondolom, hogy a harmincfős szervezőgárda ingyenes munkája sem mellékes. Felháborítónak tartom, hogy azoktól az emberektől akarna a Szova belépődíjat szedni, akiknek a munkája révén több százezer forint bevétele származik. Ha a szervezők belépőit is figyelembe vesszük, a bérleti díjjal együtt több mint 150 ezer forintot kellett volna befizetnünk azért, hogy hasznot hajthassunk a Szovának.

Sajnálom, hogy egy olyan sportrendezvény, amely a szervezők ingyenes munkájának eredményeként nevezési díj nélküli sportolási lehetőséget biztosított sokaknak – és kizárólag a Szovának termelt anyagi hasznot – dr. Németh Gábor vezérigazgató döntése miatt az idén elmarad. Úgy gondolom, ennél jobb példát nem is lehetne felhozni arra, hogyan kell levágni az aranytojást tojó tyúkot – halljuk dr. Szendrő-Németh Tamástól, aki azt már végképp nem érti, miért lett volna nehéz beilleszteni a Jamboree-t a ,,sűrű” programtervezetbe, hiszen a Tófürdő júniusi nyitását követően egyetlen olyan sportrendezvény sem volt, amely a Jamboree profiljával ütközött volna. Szerinte az is kérdés, hogy a június 18-án a Tófürdőn megrendezett Galaxy- sportnap szervezőinek vajon miért nem kellett bérleti díjat fizetniük?

A főszervező kérdéseit tolmácsoltuk dr. Németh Gábor vezérigazgatónak. A cégvezető elmondta: a Szovának tavaly üzemi eredmény szintjén majdnem 500 millió forintos nyeresége volt, a mérleg szerinti eredmény azonban 800 millió forintos veszteséget mutatott. Dr. Németh Gábor hozzátette azt is, hogy a negatív mérleg az előző cégvezetés rossz döntésének – egy kötvénykibocsátás – számlájára írható. Ezért mindenféle szponzorációt és támogatást leállítottak a cégnél. A megszorítás nem csak a jamboree szervezőire, hanem mindenkire – így például az olimpikonokra, a Haladásra és a Falcora is – vonatkozott.

Dr. Németh Gábor szerint a Galaxynak azért nem kellett bérleti díjat fizetnie, mert ők a medence szélén tartottak vízi aerobikot, kvázi szolgáltatást nyújtottak a Tófürdőnek, szórakoztatták a fürdővendégeket, ráadásul ez a tevékenység jelentős közterület-foglalással sem járt.

Ami pedig a Tófürdő programtervezetét illeti, bár a vezérigazgató egyetlen programot sem tudott említeni, elmondása szerint majdnem minden hétvégén van valamilyen rendezvény a Tófürdőn.

Dr. Szendrő-Németh Tamás dr. Németh Gábornak írt levelében közérdekű adatokat kér. Egyebek között kíváncsi lenne a Szova Tófürdő működtetésére vonatkozó marketing-stratégiájára, a fürdő nyári programtervezetére, az egyes programok szervezőivel kötött szerződésekre, valamint a fürdő 2007-2008-2009-2010 évi látogatottsági adataira.

Dr. Németh Gábor megjegyezte: az általuk közérdekűnek ítélt adatokat természesen kiadják. Egyébként úgy gondolja, a Summer Jamboree szervezői eddig kiváltságos helyzetben voltak, és vádaskodás helyett inkább meg kellene köszönniük, hogy korábban ingyen használhatták a Tófürdőt.

A jövő hét végére tervezett jamboree elmarad. Hogy lesz-e folytatás? A szervezők szerint lehet, hogy igen. Talán egy új helyszínen. Ahol tárt karokkal fogadnak egy bejáratott rendezvényt. 


Érthetetlen a hozzáállás (jegyzet)
Azt a Szova vezérigazgatója is elismerte, hogy tavaly negyvenezer fő alá csökkent a Tófürdő látogatottsága, és ezzel negatív rekordot döntöttek. Ezért is érthetetlen, hogy miért éppen most kellett olyan döntést hozni, hogy a fürdővendégeket „hozó”, tehát bevételt produkáló rendezvény( ek) szervezőinek bérleti díjat kell fizetniük. A józan ész ugyanis éppen az ellenkezőjét diktálná: történetesen azt, hogy két kézzel kellene kapkodni azokért, akik – tegyük hozzá azt is, hogy a Szova helyett – becsalogatják a fürdőbe az embereket. Nem lehet megkerülni azt a tényt sem, hogy a Summer Jamboree főszervezője az a dr. Szendrő-Németh Tamás, aki a Társaság a szabadságjogokért elnevezésű szervezet ügyvédi hálózatának tagjaként – egy szombathelyi polgár ügyét felkarolva – jogerősen pert nyert a Szova Zrt. ellen. Dr. Németh Gábor vezérigazgató szerint a bérleti díjjal kapcsolatos döntésnek egyáltalán nincs köze a korábbi ügyhöz. És ez így is van rendjén. Már csak azért is, mert a jamboree nem a főszervező „saját bulija” volt, hiszen többek között a Haladás VSE Labdarúgó és Lábtenisz Szakosztálya, a Vas Megyei Röplabda Szövetség és a Vas Megyei Kosárlabda Szövetség is „felsorakozott” a rendezvény mögé. A nyár elején járunk. A Tófürdő azonban a meleg napokon is kong az ürességtől. Érdemes – és minden bizonnyal érdekes – lenne összehasonlítani a sokkal szolídabb vizi élményeket kínáló termálfürdő és a tófürdő látogatottsági adatait. Az embereket is meg lehetne kérdezni: miért kedvelik jobban a termálfürdőt? Mert mindent nem lehet a rossz időjárásra fogni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!