Hétvége

2011.07.03. 12:28

Lilahagyma, sok öleléssel

Ez történik, amikor az EP romániai magyar képviselője Brüsszelből hívja fel a szombathelyiek figyelmét arra a pályázatra, amelynek révén három képzőművész jut el Romániába, egy nemzetközi művésztelepre - ahol újabb ismeretségek, barátságok születnek.

Ölbei Lívia

Az első romániai út élményeiből múlt év decemberében, az MMIK-ban megrendezett kiállítás (ahogy arról be is számoltunk) azt mutatta, hogy az alkotókat megérintette, inspirálta a másik táj, a másik kultúra. Kaczmarski Ágnes fotós, Kamper Lajos grafikus és Oroszy Csaba festőművész - sőt, közben csatlakozott hozzájuk Sztranyák Zsófia grafikus is - időközben még egy utazást tettek Romániában: ez a meghívás már kifejezetten nekik szólt, a személyes kapcsolatok, az első jó benyomások okán. Ez a kétszer egy hét a legjobb bizonyíték arra, hogy a mindenkori másik közelebbi megismerésének, a személyes kapcsolatépítésnek csak pozitív hozadéka lehet.

Persze, az első utazásnak is vannak - messzire nyúló - előzményei. Például a Szombathelyt és Vajdahunyadot összefűző testvérvárosi kapcsolat. Aki pedig személyesen is sokat tett az ügy érdekében: Winkler Gyula Európai parlamenti képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság tagja - egyébként vajdahunyadi születésű elektronikai és távközlési mérnök, komoly politikai múlttal, RMDSZ-tagsággal; de két évig a Hunyad megyei prefektúra alprefektusaként is dolgozott. (És megfordult Szombathelyen is: 98-ban a vállalkozói központ szakmai továbbképzésén.) Winkler Gyula által szerzett tudomást a szombathelyi önkormányzat arról az uniós pályázatról-kezdeményezésről, amelynek révén a szombathelyi alkotók a múlt év őszén egy hetet eltölthettek a havasalföldi város, Targu Jiu (Zsilvásárhely) közelében lévő nemzetközi művésztelepen (amely fölött Brancusi szelleme lebeg), bolgár, moldáv és román képzőművészek társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!