Hétvége

2012.10.22. 06:49

A Vasvármegye után a kormányfőkről írt

Nagy érdeklődést keltett, az anyagiak híján kis példányszámban megjelent Takács Ferenc-mű, a Vasvármegye, most pedig itt a második, a kormányfőkről.

Kozma Gábor

Nagy figyelmet keltett nemrég a szombathelyi Takács Ferenc helytörténész-kutató Vasvármegye emlékezés című műve, amely kiadó híján csak pár példányban jelenhetett meg.

– Az volt a célom e művel, hogy valamiféle rendszerbe szedjem az elmúlt korszakokat a megyében. Ebbe belefért a településhálózat éppen úgy, mint bizonyos anyagi és szellemi javaknak a leltára. Arra is törekedtem, hogy név szerint is felsorakoztassam azokat, akik sokat tettek Vasvármegyéért, majd később Vas megyéért. Mert lehet bár akármilyen közigazgatási változás, a magyar megyerendszer mindig maradni fog – mondta akkor a szerző, aki a napokban újabb kötettel rukkolt elő. Ez is rendhagyó a maga nemében, mivel állami jelképekkel indít. Így a Himnusz, a Székely Himnusz szövege mellett Magyarország zászlajait, közte Mátyás királyét, a reformkorit, a Monarchia, a Tanácsköztársaság, a Kossuth-címeres, a Rákosi-féle, az 1956-os kivágottat és a mai, nemzetit vehetjük szemügyre.

– Az utókornak illik ismernie a nemzet, a haza múltját – ajánlja az olvasók figyelmébe munkáját Takács Ferenc. – Ismernie illik a történeti időszakokat és az elkötelezettségeket. Ezek rögzítésére, értékelésére sokáig nem kerülhetett sor, de idővel a történelem pótolja a hiányt. Nos, jómagam is ezt a szekeret kívántam tolni, vagyis a hiányokat pótolni, enyhíteni. Köszönetet mondok mindazoknak, akik segítettek. S hogy miért úgy indul a könyv, ahogy? Hát azért, mert minden jelentős, vagy annak vélt nemzeti tett, esemény a Himnusszal, később a Nemzeti dallal nyitott. Ez magyarságunk legfontosabb ismertetője és közvetítője – mondta el Takács Ferenc. Aki, mint az előző mű esetében, most is példányszám-gondokkal küzd. Mint mondja, olyan világban élünk, amikor a kiadók többsége nem fordít kellő figyelmet a nemzeti értékekre. Pedig, teszi hozzá, a nemzet szolgálata akkor igazi, amikor ingyenes, szívből jövő.

A műben megtalálhatjuk az ország királyainak listáját éppen úgy, mint az állam és kormányfőket. A kötet felsorolja az országgyűlési képviselőket, közte a vasiakat is. Megtudható, hogy a megyében mindig is erős volt a jobboldal. Egy esetben pedig az extrém jobb, a nyilasok: a harmincas években, a választásokon szinte minden vasi kerületet vittek. Böngészhetjük a megyéket, majd az erdélyi nagyobb településeket, és rátérhetünk Vasvármegye járásaira. Volt nekünk Felső-Eőri, aztán Kis-Czelli, Muraszombati járásunk is, jelezve a Trianon előtti időket. Erénye a könyvnek, hogy az 1989-es rendszerváltás utáni országos és helyi képviselőket is lajstromba veszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!