Hétvége

2013.01.25. 13:08

Staféta Kovács Istvánnal

Hogyan járulhatnak hozzá a civil szervezetek a vidéki életminőség javulásához? - kérdezte V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, vasi országgyűlési képviselő Kovács Istvántól, az oszkói Hegypásztor Kör elnökétől.

Szendi Péter

- Úgy gondolom, hogy a civil szervezetek számos területen segíthetik a vidéken élők boldogulását. A közösségi, kulturális programok szervezése mellett nagyon fontos szerepük van egyebek közt az épített és természeti értékek megőrzésében, a rászorulók segítésében, és egyre inkább a helyi erőforrásokra alapozó térségi gazdaságfejlesztésben és munkahelyteremtésben is.

- Különösen nagy kihívást jelent ez Vas megye aprófalvaiban, ahol minden eszközt meg kell ragadni a fiatalok helyben tartására, az élhető vidéki lét feltételeinek megteremtésére. Várhatóan az EU-s fejlesztések iránya is a közösségi részvételre alapozott programok felé tart, ami még nagyobb hangsúlyt adhat a civil szervezetek közreműködésének.

- Mindez viszont csak akkor lehet sikeres, ha a szervezetek képesek napi szinten is megszólítani közösségüket, és tevékenységüket egyre nagyobb mértékben az aktív tagok, önkéntesek bevonásával, a helyi társadalom minden rétegének támogatásával tudják végezni. Nagy lehetőséget látok a városi és vidéki szervezetek közötti együttműködések erősítésében, ami számos új lehetőséget adhat a vidék gazdasági felemelésére, egyúttal segítheti a városi lét gazdagítását, tartalmasabbá tételét.

- Balogh Károlytól, a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara újonnan megválasztott főtitkárától kérdezem: milyen lehetőséget lát a vállalkozások és a civil szervezetek együttműködésére Vas megyében?

A Staféta következő vendége: Balogh Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!