Hétvége

2013.05.24. 13:35

Meg kell védeni a bőrünket

Már most készülni kell a nyárra, s bőrünket is fel kell készíteni a napsugárzás hatásaira.

Bajdó Bettina

Napozáshoz mindenképpen napfényvédő készítményeket kell alkalmazni, s napozás után is hidratálni kell bőrünket. Minden egyes napégés maradandó nyomot hagy a bőrben. A bőr nem felejt, a káros hatások hosszú távon összeadódnak, s kialakulhat akár bőrrák is.

A napfény szinte minden életforma fejlődéséhez szükséges. Bár ebből merítjük az életet adó meleget és a szervezet számára fontos vitaminokat, nem szabad elfelejtenünk, hogy a  sugarai ma már veszélyforrást is jelentenek. A nem látható sugarak közül az emberi szervezet szempontjából a legfontosabb az ibolyán túli sugarak (UV) spektruma. Ehhez a hullámhossz tartományhoz számos biológiai hatás fűződik káros és jótékony egyaránt. Ezek a napfény energiájának csupán öt százalékát teszik ki, biológiai hatásuk a bőr számára elsődleges. Nélkülük nem képződne D-vitamin, de sajnos részük van a bőr elöregedésében és számos bőrelváltozás kialakulásában is. Ezen sugarak a bőrben és a szemben nyelődnek el, ott fejtik ki hatásaikat, mely hatások lehetnek azonnali vagy késői megjelenésűek.

A szombathelyi Tó fürdőt sokan látogatják nyáron a jó időben. A fürdő területén több nagy fa is található, ezek alatt menedéket lelhet a strandoló a déli sugarak ellen (Fotó: Horváth Csaba)

Az azonnali, még inkább a fentebb említett késői hatások kivédése miatt igen fontos a megfelelő fényvédelem, különösen az érzékenyebb, fehér bőrűeken, illetve a gyerekeken _ ezt ajánlja dr. Molnár Ildikó bőrgyógyász is, aki hozzáteszi: első alkalommal mindenképpen magas faktorú krémmel kell bekenni magunkat. Ez nem hagyható a későbbiek során sem akkor, ha világos a bőrünk vagy sok az anyajegyünk. Ebben az esetben harmincas faktorszám alá ne is menjünk. Ha már nem első alkalommal napozunk, van egy jó alapszínünk, nem érzékeny a bőrünk, nincsen sok anyajegyünk, akkor sem érdemes 20-as faktor alatti krémet használni.  Vannak vízálló napfényvédő készítmények, ám ezek hatása sem tart egy egész napon át. Kétszer húsz perces időtartam alatt képesek védelmet nyújtani, ezért a vízben tartózkodás után is ajánlott újra használni. A bőrgyógyász szerint a különböző állagú készítmények közül érdemesebb a szórófejes változatot választani, mivel ezzel egyenletesebben lehet a készítményt a bőrre felvinni.

A sárvári fürdőben éppen a napokban jártak UV-ellenőrök, hogy felhívják a fürdőzők figyelmét a napozás esetleges káros hatásaira (Fotó: Benkő Sándor)

_  A napozás után mindenképp tusoljunk le, majd ezt követően hidratáljuk a bőrünket _ emelte ki a bőrgyógyász. _ Napozás után alkalmazhatunk semleges nyugtató krémet, vannak direkt napozás utáni hidratálók is. Ha durván megégett a bőrünk, akkor mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, ne próbáljuk meg otthon kezelni. Fontos, hogy mindig bőrgyógyászatilag tesztelt készítményt használjunk, ezek ugyani bevizsgáltak és kevesebb kockázatot jelentenek. A nőket motiválhatja az is a fényvédő krémek használatára, hogy szembesítik magukat, hogyan változhat meg a bőrük a készítmények nélkül. Elég, ha kézfejünk bőrét összehasonlítjuk más testrészünkkel. A kézfejünket sok napsugárzás éri, így azonnal látható a különbség. A hosszan tartó napfény fokozza a bőr öregedését, ám ezt fényvédő krémek használatával ki lehet küszöbölni. Sokkal többet árt például, ha sminkben napozunk, emiatt ugyanis pigmentfoltok jelenhetnek meg az arcon.

A bőr mellett a szemünket is védeni kell: a szakemberek szerint csak bevizsgált, UV-védelem emblémával ellátott napszemüveget szabad használni. Ha nem vagyunk biztosak meglévő szemüvegünk hitelességében, vizsgáltassuk be. Akad még egy fontos eleme a védekezésnek, ez pedig a kötelező tájékozódás. Hazánkban az Országos Meteorológiai Szolgálat naprakész UV-térképpel, adatokkal segít abban, hogy ismerjük a legveszélyesebb területeket és időszakokat. 


 

 

Jegyzet

Megdöbbentő adat, hogy az ember az élete folyamán begyűjtött fényerősség akár 80 százalékát is 18 éves kora előtt kapja,  amiatt, hogy a gyermekek bőre vékonyabb, a dinamikus növekedési állapot miatt érzékenyebb. Éppen ezért rájuk még fokozottabban kell figyelni. A  fényvédelmet kezdjük el már tavasszal. Tévhit, hogy csak a nyári napsugárzás lehet káros. Tavasszal a bőrünk még nincs felkészülve az erős sugárzásra, ezért fontos, hogy már most is fényvédő krémeket alkalmazzunk. A nap nemcsak vízparton érhet minket, hanem sportolás, kertészkedés közben is. S ne feledjük el, hogy rosszindulatú bőrdaganatokért, többek között a melanómáért elsőként az UV-B sugárzás felelős. Ez a betegség a 40 év alatti nők halálozási okainak listáján lassan átveszi az első helyet. Viszont tehetünk ellene, mégpedig úgy, hogy megóvjuk bőrünket a káros sugaraktól. 

/Bajdó Bettina/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!