Hétvége

2013.08.30. 18:17

Luther tanai vasi földön

A sárvári Nádasdy várban szeptember 29-ig még látogatható a Luther magyarul – Evangélikusok Vas megyében című kiállítás, amelynek anyagát az intézmény az Országos Evangélikus Múzeum és az egyházmegye evangélikus gyülekezetei segítségével állította össze.

Tersztyánszky Krisztina

A kiállítás megszervezésére a Vasi Evangélikus Egyházmegye fennállásának 400 éves évfordulója adott apropót. A jubileumot májusban, Szentháromság vasárnapján a vár udvarán tartott istentisztelettel ünnepelték, melyen részt vett a Vasi Evangélikus Egyházmegye valamennyi hívője és lelkipásztora, valamint Gáncs Péter elnök-püspök is. Jelképes volt ez a helyszín.

Sárvár annak a  Nádasdy családnak a székhelye, amely az elsők között vette át az új tanokat a Németországból hazatartó wittenbergi diákoktól,  meg a német mesteremberektől. És ugyanitt jelent meg először nyomtatásban magyar nyelven a teljes Újszövetség, Sylvester János nyomdájában.

A Nádasdy várban most olyan válogatása látható a vasi  evangélikus egyház kincseinek, ami így együtt talán még sohasem került közönség elé, és valószínűleg a közeljövőben sem lesz erre alkalom. A jubileumra az Országos Evangélikus Múzeum is szolgáltatott anyagot és emellett minden egyházközség elhozta legféltettebb értékeit.

A kiállításon a liturgiai kellékek legértékesebb darabjaiból válogatott az egyházmegye (Fotó: Varga Krisztina)



A speciálisan protestáns, két szín alatti  Úrvacsora és a keresztelés díszes kellékeit: ónkannákat, pompás kelyheket, paténákat, keresztelő kancsókat. Érkezett írásos anyag is szép számmal: egyházlátogatási jegyzőkönyvek, prédikációk, anyakönyvek.

Olvasható itt 1650-ből származó kéziratos ágenda csakúgy, mint az 1825. évi  esperességi közgyűlés jegyzőkönyve. Meglepően jó állapotban maradt fenn néhány egyházi textília is az évszázadok során. A legszebb közülük talán az 1650-ben készült nemescsói antependium, azaz oltárterítő, amelyet jelenleg az Országos Evangélikus Múzeumban őriznek. A tizenkét apostolt ábrázolja Jézussal az utolsó vacsorán.

Az értékes tárgyak közül soknak azért épp Nemescsó a származási helye, mert 1681. után hosszú évekig  nyilvános istentiszteletet csak két artikuláris helyen tarthattak a vasi evangélikusok: Nemescsóban és Nemesdömölkön. Ennek köszönhető e két településen a ma indokoltnál nagyobb méretű templom is. De érkeztek tárgyak a kiállításra az egyházmegye szinte valamennyi evangélikus templomából: Kőszegről, Celldömölkről, Kemenesmagasiból, Gércéről, Meszlenből. A kiállításon egyébként valamennyi templom  fotója  is megtalálható, a protestáns hit vasi térhódításának és küzdelmes éveinek részletes történetével együtt.

A kiállítás egy másik helyiségében a nyomdai termékeké, az írásos dokumentumoké a főszerep. Itt olvashatóak egyebek között  Melanchton Fülöp  elismerő szavai, amelyeket 1537-ben írt Nádasdy Tamásnak: „Dévai Mátyástól hallom, hogy nagy költséggel iskolát állítottál és a legnemesebb tudományok tanulását szorgalmazod...” De látható itt az a bizonyos 1541-ben nyomtatott magyar nyelvű Újtestamentum is, valamint Sartorius János énekeskönyve a 18. század közepéről.

Akinek a kiállítás felkeltette az érdeklődését, az további részleteket is megtudhat az egyes gyülekezetek múltjáról és jelenéről az ünnepre megjelent Veletek vagyok című kiadványból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!