Hétvége

2013.12.23. 17:50

Most jó élni - boldogság roadshow

A boldogság megszületik minden más tevékenység mellett, nem kell keresni – mondta Csider Sándor.

Merklin Tímea

– Ha értelmes dolgokat csinálunk, értelmet adunk a tetteinknek, a tehetségünk szerinti legmagasabb szinten, akkor válhatunk boldoggá, kinyílik mellettünk, bennünk, mint egy virág. Sosem csak egy tettünket tesszük mérlegre, hanem az egész életünket, és ha az mások segítése jegyében zajlik, akkor a sorstól mintegy „jutalomképpen” megkapjuk a boldogságot, a „most jó élni” érzését. 

– Az idő gyorsan múlik, a karácsony és a szilveszter is eltűnik egy pillanat alatt, a hétköznapok boldogsága azon múlik, hogy meg tudjuk-e valósítani az ünnepek üzenetét. Tudunk-e befelé figyelni, „meghallani”, hogy az élet mit vár tőlünk. Akkor válunk boldogtalanná, ha nem a belső hangok szerint élünk. Tisztán kell tartani magunkat: naponta átgondolni, mit tettem jól, mit nem. Minden az okulásunkra van. 

– Az én napom boldogabb lesz, ha jót teszek, mert visszasugárzik rám a jó. Csak a megosztott jó, a megosztott öröm szül boldogságot. Az ünnepen sem magamért vagyok, hanem a többiekért: tegyek meg mindent a családom öröméért. Mi otthon karácsonykor társasjátékozni szoktunk, Ki nevet a végén?-t játszunk, sokat nevetünk.

Csider Sándor: Ha tetteinknek értelmet adunk a tehetségünk szerint, a boldogság kinyílik mellettünk, bennünk, mint egy virág



– Mindenkinek van olyan tevékenysége, ami közben boldogságot érez, az „én vagyok”, a „vagyok” örömteli létélményét. Például: „Horgászom, tehát vagyok.”, „Kertészkedem, tehát vagyok.” Van, aki kifogásokat keres, elzárja magától az örömöt. Például: „jógázni szeretnék, de nem engedi a férjem”, „nincs rá pénzem”. Teremtsük meg magunknak a lehetőséget, hogy megtegyük mindazt, ami minket boldoggá tesz. 

– Minden ünnep hétköznap akar lenni, szétsugárzik. Minden hétköznap ünnep akar lenni, próbál minden percben örömteli módon szerveződni. A baráti körök, családok ilyenkor megerősíthetik egymást az ünnepi érzésben, ez egy lehetőség, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. Csak azért, mert a világon sok az egymásnak veselkedés, nem kell szándékosan ártó módon harcolni, állhatunk a jó oldalra. Az ünnep erőt ad, hogy reméljük: jobb lesz a jövő. Remény nélkül nem lehet élni. Amikor kívánságokat fogalmazunk meg az új évre nézve, nem anyagi javakat kell kérni, mert az sosem elég, ne ezért éljünk. A pénz ahhoz kell, hogy a tehetségünket kibontsuk. Magunknak is jót kell kívánni, hiszen a saját boldogságunkért mi vagyunk a felelősek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!