Hétvége

2014.02.28. 10:10

Tercett: valami portugál dolog Zarkaházán

Szombathely - Tercett, vagyis „3 költő, 4 színész, 2 zenész”. Ők lépnek föl március 3-án 18.30-kor Szombathelyen, a zarkaházi Szily-kastélyban, „zsigeri történetekkel rólunk, nekünk”.

Ölbei Lívia

Az est házigazdája a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör. Bár vagy éppen azért, mert a kultúra manapság egyre inkább luxusnak számít kínálója és fogyasztója szempontjából egyaránt, belépő nincs. Pont elég a kedv és a kíváncsiság.

A 3 költő: Kelemen Zoltán, Valla Attila, Vígh Zsolt. Nem tévedés: Kelemen Zoltán, a WSSz társulatának színésze ezúttal költőként vesz részt az eseményen. (Azt, hogy ír, eddig is tudtuk, ha máshonnan nem, a Savaria Karneválról, amelynek programjából nem maradhat ki a Rabszolgavásár; írja-rendezi Kelemen Zoltán.) A 4 színész ezúttal: Szina Kinga, Maszlay István, Posonyi Takács László, Sárközi József. A két zenész: Szabó Balázs és Hováth Attila. Ahhoz pedig, hogy ők mindannyian összetalálkozzanak és ne csak virtuálisan mindenképpen szükség volt Ungvári István győri színművészre. A történet egyik csomópontja tehát Győr.

Kelemen Zoltán a WSSz előtt évekig a Győri Nemzeti Színház társulatában játszott, de már akkor rendszeresen írt: novelláskötetének megjelenésében mások mellett segített Ungvári István is; innen kettejük kapcsolata. Vígh Zsolt nevének hallatán sokaknak talán előbb jut eszébe a pingpong, mint a költészet. Országos viszonylatban sokáig az egyik legeredményesebb edzőként tartották számon, tanítványai negyvenhétszer szereztek korosztályos bajnoki címet, játékosai utánpótlás Európa-bajnokságon huszonegy érmet gyűjtöttek, Lovas Petra és Li Bin felnőtt EB-n ugyancsak érzett szerzett. (És ez még nem minden.) Mindemellett Vígh Zsolt is rendszeresen ír, például filozofikus hangvételű verseket. Valla Attilát dalszövegíróként ismerheti a közönség, Cserháti Zsuzsának, Oláh Ibolyának vagy Zsédának is írt dalokat. Fordítóként ő jegyzi a Hairt vagy az Őrült nők ketrecét. És persze saját versei szintén vannak.

Kelemen Zoltánnak szép emlékei vannak Zarkaházáról Fotó: Archív/B.S

Ungvári István először csak a virtuális térben kapcsolta össze a három szerzőt mert észrevette, hogy a világlátásuk, közéleti érdeklődésük összecseng , aztán reális közegben is: a múlt év őszén estet szerkesztett és szervezett számukra egy hosszú ideje jól működő győri irodalmi kávéházban (lám, ilyen is van). Ez volt az első Tercett. A versek fölolvasását a Győri Nemzeti Színház négy színésze vállalta. Nem egyszerűen Kelemen Zoltán hajdani kollégái ők: mindannyian együtt játszottak az Egressy Zoltán Portugáljából készült előadásban. Sőt: az előadás Győrben ma is műsoron van, túl a 150. estén. Kelemen Zoltán egy ideig visszajárt Sátánt játszani, aztán szombathelyi elfoglaltságai okán meg kellett válnia a szereptől, átadni más kollégának.

De a kapcsolatok nem szakadnak meg. A Tercett-csapat hétfőn Szombathelyen vendégeskedik. Kelemen Zoli azt mondja, szép emlékei vannak Zarkaházáról amikor például Orosz Róberttel lépett ott föl irodalmi esttel, utána még vagy másfél órán faggatta őket a közönség , úgyhogy reméli, szívesen fogadják majd az érdeklődők a Tercettet is. Kezdés 18.30-kor, a Szily-kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!