Hétvége

2014.05.16. 12:05

Jövőbe néztek a képeslapok

Milyennek képzelték a jövőt a 100 évvel ezelőtt? – ez látszik a Vas megyei képeslapokon. A sárvári Polgár Zsolt gyűjteményéből való, a többi Molnár József képeslapgyűjtő tulajdona. Mayer László levéltáros mesélt a furcsa időutazásról kutatásai alapján.

Merklin Tímea

Az előző század fordulója táján volt divat, hogy korabeli Vasvármegyei képeslapokra applikálták azokat a technikai eszközöket, amelyek elterjedését várták a jövőtől. Szerepel a bicikli, az autó, megjelennek a levegőben a léghajók, a repülőgépek. A villamos mellett megjelenik a magasvasút ideája: egyszerűen feltettek egy villamost egy felsővezetékre (vagy levették az alsó, sínhez kapcsolódó részét vagy nem). Nagyon modern elképzelés volt, hiszen a chicagói világkiállításon (1893) volt látható ilyen először, akkor fa alkotmányként megépítve.

– Ezek a képeslapok kakaó és csokoládé mellé voltak rakva reklámként, a termék eladását növelő céllal, a kereskedők az egzisztenciájuk biztosítását remélték az időparadoxonos képeslapoktól. Látszik az igyekezet, hogy kiszolgálják a betérő idegen igényeit. Az emberek számára nagyon vonzó volt például az a gondolat, milyen lesz az Óház kilátó a jövőben. De a humor is szerepet kapott, van például olyan kőszegi képeslap, amely egy Mars – Kőszeg szerelvényt ábrázol. Különösen erős volt ez a reklámtípus német nyelvterületen és az Amerikai Egyesült Államokban. New Englandban 300 ilyen képeslapot gyűjtöttek össze. Úgy gyűjtötték, mint ma a kosarasok vagy a jéghokisok képeit – tudtuk meg Mayer Lászlótól. Vas megyei nem sok ilyen van, Szombathelyről, Kőszegről, Körmendről és Sárvárról tudnak „jövőbenéző" képeslapot mutatni. A 20. század elején nagyon elterjedt kereskedelmi szokás volt az ilyen típusú képeslapok alkalmazása, melyet az Osztrák-Magyar Monarchiában is átvettek.

Az Elmúlt jövő című könyv szerzője a történeti Magyarország területéről több mint 50 települést gyűjtött össze, ahonnan vannak ilyen képeslapok, a Vas megyeiek közül Kőszeget, Sárvárt, Jánosházát említi.

A jövőbe pillantó képeslapok a 20. század elejének fontos dokumentumai. A bicikli már elnyerte azt a formáját (két egyforma méretű kerék), ami népszerűvé vált és elterjedt.

– 1908-ban Szombathely volt a második város Budapest után, ahol a legtöbb kerékpáros tűnt fel az utcákon a jóval kisebb számú motorkerékpár mellett. A biciklit nem csak közlekedésre használták, sport és egyleti tevékenység is volt. Szombathelyen három biciklis egyesület működött, Körmenden egy – tudjuk meg a levéltárostól. – Sárváron és Szombathelyen kerékpár pályát is építettek, itt 1894-től nemzetközi versenyeket is rendeztek. Az egyre szaporodó autók számára új közelekedésrendészeti szabályokat hoztak létre. Egyirányúsították a Fő teret a korzózók védelmében 17 és 20 óra között, ez hatalmas nemtetszést váltott ki. A légi közlekedésben még nem dőlt el, hogy melyik győz, a léghajó vagy a repülőgép. A sajtó mindig hírként közölte, ha bárhol elhaladt egy „légjáró". Az Osztrák Magyar Monarchia idején a léghajó rendszeres járat volt, Vasvármegyében is voltak telephelyei. Náraiban mégis megtörtént az az eset, hogy a kanász futva ment a bíróhoz, hogy „kapára, kaszára fogjon a falu", mert „ördögi szerkezet" zuhant a földre az égből, meg kell semmisíteni. Mentek is a bíróval, kapával, kaszával a helyszínre, és az elöljáró segítségével megállapították, hogy nincs veszély, ez csak egy léghajó...

Címkék#képeslapok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!