Hétvége

2016.01.02. 11:56

A németek tisztelik a magyarokat - Beszélgetés Kovács Ferenc müncheni nemzetpolitikai konzullal

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés korábbi elnöke, volt országgyűlési képviselő 2014 november elseje óta a Külügyminisztérium munkatársa, tavaly február óta pedig nemzetpolitikai diplomata, konzuli beosztásban, Magyarország Müncheni Főkonzulátusán. Kovács Ferencet a váltásról és jelenlegi feladatairól kérdeztük.

Rékai Zoltán

- Tavalyelőtt októberben szűnt meg a munkaviszonyom a Vas Megyei Önkormányzatnál - mondja Kovács Ferenc. - Ezt követően kerültem a Külügyminisztérium állományába, ahol megkezdtem a diplomáciai munkára való felkészülést. Ez intenzív tanulási időszak volt, amelynek során főleg a konzuli munkakörökkel kapcsolatos feladatokkal ismerkedtem meg, de számos további területről is információt kaptam, amelyre a külszolgálat során szükség lehet. 2015 februárjában kaptam meg a kinevezésemet a müncheni főkonzulátusra, mint nemzetpolitikai diplomata, konzuli beosztásban.

- Miben tér el a nemzetpolitikai diplomata munkája az általános konzuli tevékenységtől?

- Abban, hogy a nemzetpolitikai diplomaták speciális feladata az adott országban élő, dolgozó magyarokkal való kapcsolattartás, azok segítése magyar identitásuk megőrzésében, továbbá a térségben működő magyar szervezetek közötti kapcsolattartás elősegítése. Ezen túlmenően természetesen el kell látnunk az általános konzuli feladatokat is.

Fotó: Müncheni főkonzulátus

- Németországban jelenleg mennyi magyar él?

- A becslések szerint mintegy 200 ezer lehet a magyar-ajkúak  száma. Ebbe a számba természetesen beletartoznak azok is, akik a határon túli területekről érkeztek, és magyarnak vallják magukat. Egy részük Németországban él, míg másik részük csak munkavállalási céllal érkezett. Ugyanakkor az igény mindkét csoportban megvan az anyanyelv megőrzésére, a kulturális hagyományok ápolására. Fontos, hogy Németországban második idegen nyelvként elfogadják a magyart, ami az itt érettségizők, illetve továbbtanulók szempontjából nagy jelentőséggel bír.

- Hogyan sikerült a kapcsolatfelvétel a németországi magyarokkal?

- Viszonylag könnyen, amiben fontos szerepe volt annak, hogy Németországban nagyon sok magyar egyesület, különböző szerveződés, egyházi közösség működik, és különösen aktív az ezek munkáját összefogó Magyarországi Németek Szövetsége. A kapcsolatok felvételében nagy  segítségemre volt a szövetség. Mára  már működőképes  a rendszer,  a közösségek megfogalmazzák felénk igényeiket, mi pedig a lehetőségek szerint igyekszünk  ezeket kielégíteni. Jelenleg  például  a vasárnapi iskolák szervezése tartozik az aktuális teendők  közé. A vasárnapi  iskola  magyar nyelvű képzés. Ez  valójában egy hétvégére szervezett oktatási rendszer.  Itt a gyerekek a magyar nyelvtant, irodalmat és történelmet tanulják. Az ének-zenei képzésen pedig a magyar  népzenei és néptánckultúrát ismerhetik meg játékos  formában. Ebben a tanévben  majdnem hatszáz gyerek  iratkozott  be iskoláinkba. 2015  őszén kezdte meg munkáját a kilencedik ilyen intézmény, és már dolgozunk a  tizedik  megnyitásán  is. A december különösen gazdag volt  magyar kulturális programokban, amelyek szervezéséből a magyar főkonzulátus is alaposan kivette a részét. Voltak koncertek, karácsonyi ünnepségek, de magyar piac is. Már most készülünk az idei programokra. Több jeles évforduló is lesz, amire kiemelt figyelmet fordítunk, így például az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, 55 éve kezdődött meg a berlini fal felépítése, amelynek lebontásában, ha közvetve is, de fontos szerepünk volt nekünk, magyaroknak is. És hogy egy kicsit hazabeszéljek: az idén Németországban is fontos esemény lesz Szent Márton születésének 1700. évfordulója. Szent Márton ugyanis itt is a legnépszerűbb szentek közé tartozik, amit bizonyít, hogy 625 templomnak a védőszentje.

- Milyen a magyarok megítélése Németországban?

- Tapasztalataim szerint szeretnek, tisztelnek, becsülnek bennünket. Nemcsak a két országot összefűző történelmi események okán, hanem azért is, mert nagyon elégedettek az itt dolgozó magyarok szaktudásával, szorgalmával, fegyelmezettségével. A müncheni repülőtéren mintegy hatezren dolgoznak, közülük ezerháromszázan magyar anyanyelvűek.

- A magyar-német politikai kapcsolatokban időnként adódnak feszültségek. Ezek mennyire befolyásolják a konzulátus munkáját?

- A szakmai munkára nem lehetnek hatással. Az ugyanis nem politikafüggő. Egyéb területeken időnként előfordulhatnak nézeteltérések, de kölcsönösen törekszünk ezek rendezésére, így nincsenek tartós feszültségek az együttműködésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!