Hétvége

2016.01.02. 11:56

A németek tisztelik a magyarokat - Beszélgetés Kovács Ferenc müncheni nemzetpolitikai konzullal

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés korábbi elnöke, volt országgyűlési képviselő 2014 november elseje óta a Külügyminisztérium munkatársa, tavaly február óta pedig nemzetpolitikai diplomata, konzuli beosztásban, Magyarország Müncheni Főkonzulátusán. Kovács Ferencet a váltásról és jelenlegi feladatairól kérdeztük.

Rékai Zoltán

- Tavalyelőtt októberben szűnt meg a munkaviszonyom a Vas Megyei Önkormányzatnál - mondja Kovács Ferenc. - Ezt követően kerültem a Külügyminisztérium állományába, ahol megkezdtem a diplomáciai munkára való felkészülést. Ez intenzív tanulási időszak volt, amelynek során főleg a konzuli munkakörökkel kapcsolatos feladatokkal ismerkedtem meg, de számos további területről is információt kaptam, amelyre a külszolgálat során szükség lehet. 2015 februárjában kaptam meg a kinevezésemet a müncheni főkonzulátusra, mint nemzetpolitikai diplomata, konzuli beosztásban.

- Miben tér el a nemzetpolitikai diplomata munkája az általános konzuli tevékenységtől?

- Abban, hogy a nemzetpolitikai diplomaták speciális feladata az adott országban élő, dolgozó magyarokkal való kapcsolattartás, azok segítése magyar identitásuk megőrzésében, továbbá a térségben működő magyar szervezetek közötti kapcsolattartás elősegítése. Ezen túlmenően természetesen el kell látnunk az általános konzuli feladatokat is.

Fotó: Müncheni főkonzulátus

- Németországban jelenleg mennyi magyar él?

- A becslések szerint mintegy 200 ezer lehet a magyar-ajkúak  száma. Ebbe a számba természetesen beletartoznak azok is, akik a határon túli területekről érkeztek, és magyarnak vallják magukat. Egy részük Németországban él, míg másik részük csak munkavállalási céllal érkezett. Ugyanakkor az igény mindkét csoportban megvan az anyanyelv megőrzésére, a kulturális hagyományok ápolására. Fontos, hogy Németországban második idegen nyelvként elfogadják a magyart, ami az itt érettségizők, illetve továbbtanulók szempontjából nagy jelentőséggel bír.

- Hogyan sikerült a kapcsolatfelvétel a németországi magyarokkal?

- Viszonylag könnyen, amiben fontos szerepe volt annak, hogy Németországban nagyon sok magyar egyesület, különböző szerveződés, egyházi közösség működik, és különösen aktív az ezek munkáját összefogó Magyarországi Németek Szövetsége. A kapcsolatok felvételében nagy  segítségemre volt a szövetség. Mára  már működőképes  a rendszer,  a közösségek megfogalmazzák felénk igényeiket, mi pedig a lehetőségek szerint igyekszünk  ezeket kielégíteni. Jelenleg  például  a vasárnapi iskolák szervezése tartozik az aktuális teendők  közé. A vasárnapi  iskola  magyar nyelvű képzés. Ez  valójában egy hétvégére szervezett oktatási rendszer.  Itt a gyerekek a magyar nyelvtant, irodalmat és történelmet tanulják. Az ének-zenei képzésen pedig a magyar  népzenei és néptánckultúrát ismerhetik meg játékos  formában. Ebben a tanévben  majdnem hatszáz gyerek  iratkozott  be iskoláinkba. 2015  őszén kezdte meg munkáját a kilencedik ilyen intézmény, és már dolgozunk a  tizedik  megnyitásán  is. A december különösen gazdag volt  magyar kulturális programokban, amelyek szervezéséből a magyar főkonzulátus is alaposan kivette a részét. Voltak koncertek, karácsonyi ünnepségek, de magyar piac is. Már most készülünk az idei programokra. Több jeles évforduló is lesz, amire kiemelt figyelmet fordítunk, így például az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, 55 éve kezdődött meg a berlini fal felépítése, amelynek lebontásában, ha közvetve is, de fontos szerepünk volt nekünk, magyaroknak is. És hogy egy kicsit hazabeszéljek: az idén Németországban is fontos esemény lesz Szent Márton születésének 1700. évfordulója. Szent Márton ugyanis itt is a legnépszerűbb szentek közé tartozik, amit bizonyít, hogy 625 templomnak a védőszentje.

- Milyen a magyarok megítélése Németországban?

- Tapasztalataim szerint szeretnek, tisztelnek, becsülnek bennünket. Nemcsak a két országot összefűző történelmi események okán, hanem azért is, mert nagyon elégedettek az itt dolgozó magyarok szaktudásával, szorgalmával, fegyelmezettségével. A müncheni repülőtéren mintegy hatezren dolgoznak, közülük ezerháromszázan magyar anyanyelvűek.

- A magyar-német politikai kapcsolatokban időnként adódnak feszültségek. Ezek mennyire befolyásolják a konzulátus munkáját?

- A szakmai munkára nem lehetnek hatással. Az ugyanis nem politikafüggő. Egyéb területeken időnként előfordulhatnak nézeteltérések, de kölcsönösen törekszünk ezek rendezésére, így nincsenek tartós feszültségek az együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!