Hétvége

2016.06.18. 05:54

Staféta Domján Tímeával

Szabó Róbert Endre kérdezte Domján Tímea műtéti szakasszisztenstől: a műtősnőnek tényleg csak az a dolga, hogy műszereket ad a sebész kezébe?

Peltzer Géza

- ENNÉL JÓVAL összetettebb a munkám, de az emberek többsége még a létezésemről sem tud. Pedig kis csapatom nélkül még a legkisebb operáció sem valósulhat meg. A munkám az, hogy ezt a csapatot koordinálom. Az én felelősségem, hogy a műtőhelyiség készen álljon az aktuális műtétre, mire az operáló orvos megérkezik. Csupán ezután mosakszom be, készülök elő, és „műszerelem" le a műtétet. És a filmekkel ellentétben, ez nem úgy zajlik, hogy az operáló orvos mondogatja, mit adjak a kezébe. Azt már tudnom kell. Tulajdonképpen ismerem az összes műtéti eljárást...

A MŰSZEREKET műtét után kezelni kell, a műtőt elő kell készíteni a következő operációhoz; minden kezdődik elölről. Persze mindig másként, hiszen minden műtétnek más az eszköz-, és anyagigénye. Egy mellkassebész-professzor szerint a rossz sebésznek szüksége van a jó műtősnőre, a jó sebész pedig megérdemli.

SZABOLCS ISTVÁN GERGELYT, az egyik kalandpark vezető sportanimátorát kérdezem, hogy került Moszkvából ide?

A staféta következő vendége:

Szabolcs István Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!