Hétvége

2016.08.05. 19:20

Szabad vásznak az Indóházban

Polgár Csaba Ferenczy Noémi-díjas textilművész-képzőművész (1942-2016) alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken délután a rumi Indóházban. A lét mintázatait kiadó szellős-fényes labirintusban a pályatárs és hat évtizeden át jóbarát, Fábián László író kalauzolta a közönséget.

Ölbei Lívia

Polgár Csaba a Rum-Rábatöttös-Zsennye kulturális javakban gazdag aranyháromszögét kirajzoló Cicelle-napok egyik kezdeményezője, a Cicelle Művészeti Társaság alapítója volt. Ahogy Fábián László a megnyitón alig palástolható személyes megindultsággal fogalmazott: Együtt kezdtük, és együtt csináltuk végig. Illetve Polgár Csabának már nem adatott meg részt vennie a 15. Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napokon.

Szellős-fényes labirintus: Polgár Csaba és a lét mintázatai. Ez volt a 15. Cicelle-napok megnyitója Fotó: Unger Tamás

Szeretetreméltó személyiségét nélkülöznünk kell, Fábián László azonban bízik abban, hogy örökké az újra nyitott, kísérletező, beskatulyázhatatlan szelleme velünk marad, a művei által él tovább. A 15. Cicelle-napok nyitóeseménye volt Polgár Csaba tárlatának megnyitója a rumi Indóházban, ahol Polgár Csaba alkotásai által mintha valóban kirajzolódtak volna a létnek azok a mintázatai, amelyeket éppen Fábián László fedezett fel a gazdag és sokszínű életműben. A tárlat koncepciója Polgárné V. Zsuzsannáé, a rendező Varga Károly Gyula. Az Indóház különleges, szellős-tágas tere alkalmas arra, hogy a maguk szépségében, tágasságában mutassa be a Polgár Csaba-életmű egyik jellemző, a maga nemében úttörő szeletét: a hatalmas, szabad vásznakról Fábián László külön is szót ejtett. Polgár Csaba egyik védjegye a laufer (a festék szétkenődését akadályozó együttfutó ) - mint a textilfestés után maradt, spontán festékjelekkel ellátott talált anyag, amelyet aztán egyedi módon gondolt tovább. A másik védjegy a fakítás , amelynek nyomán fordított fénykép keletkezik: a nagy méretű színes vásznak a napon csak azokon a helyeken nem fakulnak ki, ahol eltakarják őket; így keletkeznek mintázatok. Fábián László szerint Polgár Csaba valahogy mindig egyben akarta látni a világot , ez a törekvés bújik meg az Indóház kiállításának vásznai között is. A Cicelle Művészeti Társaság mindent megtesz azért, hogy az életmű darabjai időről időre hozzáférhetővé váljanak a közönség számára is. Íme!

 

A 15. Cicelle-napok megnyitóján köszöntőt mondott dr. Balázsy Péter megyei jegyző, aki mindenekelőtt megjegyezte: a rengeteg fesztivál között az idő próbáját is kiállott Cicelle-napok azzal hívja föl magára a figyelmet, hogy egyedülálló módon helyezi a középpontba a kultúrát. Az aranyháromszögben véleménye szerint minden bizonnyal a zsennyei Alkotóház volt az az első számú vonzerő, amely több alkotót arra indított, hogy hosszabb távú kapcsolatot keressen ezzel a varázslatos tájjal, amely sok más mellett Békássy Ferenc legendáját, emlékét őrzi (most már például Polgár Csaba által, hiszen őt is megfogta, megihlette az I. világháborúban tragikusan fiatalon elhunyt költő sorsa).

Polgár Csaba kiállításának megnyitóján föllépett a rumi PlektRum gitáregyüttes: Elment a vándor... , énekelték. De lám, vissza-visszatér.

A Cicelle-napok ma Rábatöttösön a művelődési házban fotókiállítással ( Valami jazz Sárvárról), aztán a Szent Cecília-templomban koncerttel folytatódik. Vasárnap a zsennyei Alkotóházban A hajnal frissessége címmel irodalmi konferencia köszönti a 80 éves Láng Gusztáv professzort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!