Hétvége

2016.12.10. 19:52

Ami a csövön kifér - Örülünk, Vincent

Autózom az egyik hazai autópályán és a külső sávban haladva úgy érzem magam, mint egy jobb sorsra érdemes, Tiszakeserves és Bivalybúbánat közti tehéncsapáson.

Turbók Attila

Az úthibák majd kirázzák a reggeli maradékát belőlem. De örülök, mert a digitális tájékoztató táblákon kilométerenként jelzik nekem, hogy az út rossz, hibákra számítsak. Kiváló, most legalább olvastam is, amit úgyis tudok. Csakhogy nem ezzel van a probléma. A gond ott van, hogy a kasszánál, ahol a pályamatricát veszem, ott nem jelzik, hogy a szolgáltatás nem ugyanolyan, mint rendesen. Magyarán átvernek. Ugyanazért a pénzért kevesebbet nyújtanak.

Van erre „rendes, nyugati" példa is. Ha egy osztrák sípályán nincs minden lift működésben, akkor olcsóbb a jegy. Ha egy áruházi termék hibás, akkor engednek az árából. Úgy, ahogy egy normális piacgazdaságban ez illik. Tudomásom szerint pár éve mi is erre szavaztunk. Arra, hogy a szolgáltatást meg kell fizetni, viszont ha nem azt nyújtják, akkor engednek az árból. Ez így normális, a polgári törvénykönyv veretes paragrafusai ezt jogi nyelven is megfogalmazzák. Csak be kéne tartani mindenkinek. Amikor a mi pénzünkből (vagy éppen az uniós adófizetők pénzéből) megépül az autópálya, az ugyanúgy szolgáltatás, mint egy kormány-ablak, tehát működjön. Viszont vigasztaljon bennünket, hogy figyelmeztetnek írásban is, hogy nem azt nyújtják, amit vállaltak. Akkor örülünk, Vincent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!