Hétvége

2017.03.31. 14:30

Mesélő házak: A káldi kúria hatása a magyar irodalomra

Ezúttal Káldon néztünk szét, és megint ritka kincseket találtunk.

Feiszt György

Ha bibliafordítás, akkor elsőként biztos Károli Gáspár neve ugrik be. Ezentúl jusson eszünkbe a káldi Káldi György is.

Az Alsó-, és Felső Káldból egyesült község felsőkáldi részén áll a Káldi család késő barokk stílusú kúriája. A Vas megye történetében jelentős szerepet játszó, több alispánt és főszolgabírát adó família már a 13. század óta birtokos volt a faluban.

A családtagok között 1294-ben a Káldon álló két templom kegyurasága ügyében támadt perben a győri püspöknek kellett ítélkeznie. A felsőkáldiak címeres levelüket 1581-ben Rudolf királytól kapták. Az uralkodó Pozsonyban szolgáló György nevű kapitányának fia volt a bibliafordító Káldi György. A teológus 1598-ban Rómában lépett a jezsuita rendbe.

Később Bécsben, Olmützben és Brünnben teológiát tanított, majd Pázmány Péter Pozsonyi Collegium-át vezette. Azok közé a jeles XVII. századi tudósok közé tartozott, akik a bécsi udvar és Bethlen Gábor erdélyi fejedelem bizalmát egyformán élvezték. Bethlen felismerve rátermettségét diplomáciai közvetítői feladatokkal látta el, és támogatta a pozsonyi nyomdája alapítását.

A káldi Káldi-kúria. A család jelentős szerepet játszott a megye életében Fotó: Unger Tamás

Pázmány Péter szerint "Káldihoz hasonló tehetségű férfiú nem volt Magyarországban", ezért őt bízta meg a biblia magyar nyelvre fordításával, hogy ellensúlyozza a Károli Gáspár által készített református biblia gyors elterjedését. Káldi György a fordító munkát Gyulafehérvárott kezdte és 1607-ben Olmützben fejezte be.

A Vulgata (a katolikus egyház által hitelesnek elfogadott latin szöveg) alapján készített végleges változat 1626-ban, Bécsben csak kis példányszámban jelent meg, de az 1732-es nagyszombati második kiadás kimutathatóan jelentős hatást gyakorolt a magyar irodalmi nyelv fejlődésére.

A mindenkivel kritikus Kazinczy Ferenc a lehető legnagyobb elismeréssel beszélt Káldiról, aki több szép stílusú prédikációs kötetet is megjelentetett. A Pozsonyi Jezsuita Kollégium rektora hatvanévesen halt meg.

Az ősi alapokon álló káldi Káldi-kúriában ma gyógyszertár működik. A tudós Káldi György emlékoszlopát, Németh Mihály szobrászművész alkotását 14 esztendeje, 2003-ban állították fel az épület előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!