Hétvége

2017.11.03. 19:52

Milleniumi ajándék Szentgotthárdnak

1895. november 17-e Szentgotthárd nagy ünnepe volt. A zászlódíszbe öltözött város határában diadalkapuk várták a vendégeket, a tűzoltók rezesbandái kora reggeltől indulókat játszottak.

Feiszt György

Hercegh Zsigmond budapesti építész tervezte az iskola épületét Fotó: Szendi Péter

A miniszterek: Wlassics Gyula vallás- és közoktatási, valamint Perczel Dezső belügyminiszter Széll Kálmánnal, a Millenniumi Országos Bizottság elnökével együtt, annak rátóti rezidenciájáról érkeztek. A Vajda Ödön cisztercita rendi apát által pontifikált ünnepi mise után adták át a város gimnáziumának új épületét. Vargha Gábor, a terület képviselője, avatóbeszédében méltatta Szentgotthárd polgárainak áldozatkészségét és a kezdeményezésüket felkaroló kormány támogatását. Azt, hogy az 1892-ben alapított intézmény a harmadik tanévét vadonatúj épületben kezdheti meg.

Az intézmény megvalósulásának részleteit Gaál Lajos igazgatóhelyettes intézménytörténeti összefoglalójából tudhatjuk. A beszámoló kiemelte Széll Kálmán érdemeit, aki a Dunántúli Közművelődési Egyesület elnökeként „talán a legtöbbet tette azért, hogy Szentgotthárd Millenniumi ajándéka” időre elkészülhessen.

Hercegh Zsigmond budapesti építész tervezte az iskola épületét Fotó: Szendi Péter

A Hercegh Zsigmond budapesti építész által megálmodott iskola építését Loetz Henrik grazi építési vállalkozó március 19-i első kapavágása kezdte, és június elején, 56 munkanap után már tető alatt volt a kétemeletes épület. Benne a földszinten igazgatói és szolgalakások, igazgatósági iroda és tanári szoba, az első emeleten hat tanterem, a második emeleten laboratórium, kísérleti terem, természettani és természetrajzi szertár kapott helyett. Elkészült egy különálló tornacsarnok is. Így lett a Szentgotthárdi m. kir. Állami Gimnázium méltó hajléka a tanuló ifjúságnak. A századfordulós ünnepség egy 150 terítékes díszebéddel zárult. Vargha Gábor irathagyatékában kultúrtörténeti emlékként fennmaradt egy menükártya. A 11 fogás így követte egymást: „Tyuk leves; Kecsege á la Tartar; Nyársonsült Körözve; Őzgerinc Pástétom; Pulyka-, és Kacsasült; Francia Saláta és Compot, Mogyoró Pouding bor chatéauval; Giardinetto; Fekete Kávé; Somlói; Pezsgő.” A Szentgotthárdi Gimnázium 1947-ben vette fel Vörösmarty Mihály nevét. Új épületszárnya 1997-ben készült el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!