Rigoletto is szerepel a műsorban

2019.06.22. 07:00

Nemzetközi sztárok részvételével rendezik meg júliusban a 16. VeszprémFestet

Július 10. és 13. között rendezik meg a 16. VeszprémFestet. A História kertben négy este négy különleges produkciót láthat a közönség: a második nap Verdi Rigolettójának koncertváltozatát.

Napló

Giuseppe Verdi Rigolettójának koncertváltozatát láthatja a közönség

Fotó: NAPLÓ

A tavalyi nagy sikerű operagála után az opera ismét szerves része a VeszprémFestnek: a fesztivál második napján az operairodalom egyik legnépszerűbb darabjának, Giuseppe Verdi Rigolettójának koncertváltozatát láthatja a közönség. A máig erős mondanivalójú, tragikus alkotást a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adják elő.

A mantovai herceg az amerikai René Barbera, Rigoletto az olasz Paolo Gavanelli, Gilda a cseh Zuzana Marková tolmácsolásában hangzik fel, a karmester Medveczky Ádám Kossuth- és Liszt Ferencdíjas művész, közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara. A Rigoletto Mantovában játszódik a XVI. században, mondanivalója azonban könynyen aktualizálható.

A librettó Victor Hugo Le roi s’amuse (A király mulat) című drámája alapján készült, annak bemutatója után húsz évvel. Hugo darabját nagy botrány övezte: a francia kormány – teljesítve a konzervatív körök kívánságát – betiltotta a művet. Nem véletlenül, hiszen az író bátor szókimondással állított pellengérre koronás főket, akik könyörtelenül eltipornak minden ellenvéleményt, a nép érdekeit feláldozzák, csak hogy saját bűnös vágyaikat kielégíthessék.

Giuseppe Verdi Rigolettójának koncertváltozatát láthatja a közönség

Francesco Maria Piave, Verdi barátja és librettistája ilyen előzmények után, húsz évvel a bemutató után, 1850 körül kapta kézhez a dráma kéziratát. Felismerve, hogy Hugo célkitűzései és Verdi drámai programja azonosak, gyorsan átdolgozta a darabot szövegkönyvvé. A cenzúra természetesen ekkor is résen volt, és visszautasította a művet, de később az osztrák hatóságok mégis beleegyeztek az előadásába. A bemutatás ára néhány változtatás volt: a király helyett polgári személyt kellett a dráma középpontjába állítani, a törvénytelen szerelmet egyházi esküvővel jóvátenni, a dráma hősnőjének, Gildának pedig erőszakos halál helyett békésebb módon kellett meghalnia.

A Rigoletto premierje 1851. március 11-én volt a velencei La Fenicében, Magyarországon 1852. december 18-án mutatták be első ízben, a Nemzeti Színházban. A népszerű opera dallamai nem először hangzanak fel Veszprémben. A darabot tizennégy évvel ezelőtt, 2005- ben is műsorra tűzték, óriási sikert aratva a fesztivál nézői körében. Az idei VeszprémFesten ismét hallhatja a közönség a jól ismert dallamokat: Rigoletto áriáját, Rigoletto és Gilda duettjét, Gilda áriáját, a mantovai herceg áriáját, a herceg, Rigoletto, Gilda és Maddalena négyesét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!