Juttatások

2019.07.14. 15:30

Anyasági védelem Ausztriában: sokaknak jár

Ausztriában is vannak az édesanyáknak járó, időszakra szóló juttatások, mint a terhességi gyermekágyi segély, a gyes és a családi pótlék. Sok magyar kismamában vet fel kérdést: járnak-e a neki Ausztriában folyósított támogatások, ha hazaköltözik.

Vas Népe

Védik a törvények az édesanyákat: nem veszítik el a juttatásokat azok sem, aki visszaköltöznek Magyarországra

Fotó: shutterstock

Nyugati szomszédunknál általános szabály, hogy minden kismamát megillet az anyasági védelem, azaz a Mutterschutz: nemcsak az osztrák állampolgárokat, hanem minden Ausztriában dolgozó, más állampolgárságú nőt is. Ennek részeként a leendő édesanyák a szülés várható időpontja előtt 2 hónappal már nem dolgozhatnak.

Ebben az időszakban úgynevezett Wochengeldet – terhességi gyermekágyi segélyt – kapnak. Ez az összeg nemcsak a szülés előtt jár, hanem az azt követő nyolc hétben is. Azok a nők, akik koraszülésben érintettek vagy ikerbabáik születtek, a gyermek(ek) világra jöttét követő három hónapban jogosultak a Wochengeldre.

Ezt a juttatást külön kell kérelmeznie az érintettnek az illetékes egészségbiztosítónál. Terhességi gyermekágyi segélyt igényelhetnek a többi között azok, akik teljes körű társadalombiztosítással rendelkeznek az országban, azok a csekély mértékben foglalkoztatottak, akik önkéntesen fizetik a társadalombiztosítási alapba a járulékaikat, a munkanélküli-ellátásban részesülők.

Védik a törvények az édesanyákat: nem veszítik el a juttatásokat azok sem, aki visszaköltöznek Magyarországra Fotó: shutterstock

A gyermek 8 vagy 16 hetes korát követően – a Wochengeld lejárta után – gyesre jogosult a szülő. A segélyt igényelni kell a baba születése után az egészségbiztosítási pénztárnál. Az összegre akkor jogosult a szülő – több egyéb feltétel mellett –, ha a gyermek után ausztriai családi pótlékot kap.

A családi pótlékot különbözetként vagy folyamatos ellátásként lehet igényelni abban az esetben, ha valamelyik szülő Ausztriában bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik és a munkából származó jövedelmének összege kétharmadát abból az országból kapja – az összes feltételről és az igénylés módjáról érdemes érdeklődni az egészségbiztosítóknál vagy a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas Megyei Képviseleténél.

Gyakori aggodalmat jelent a magyar munkavállaló nőknél, ha babát várnak vagy csecsemő a gyermek, hogy Magyarországra való visszaköltözés esetén elesnek-e a nekik járó és a már utalt támogatásoktól, mint például a Wochengeld. A terhességi gyermekágyi segély független a lakcímtől, a munkaviszonytól függően viszont járhat, így magyarországi lakcím esetén is megkapja a kismama és az ingázó a juttatást, ahogy a gyest és a családi pótlékot is, valamint utóbbi esetében a magyar és az osztrák családi pótlék közti különbözetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!