Mesélő házak

2019.07.20. 07:00

Szalafő, csaták helyszíne

A nyugati végek őrei a természet adottságait kihasználva dombtetőkön építették meg házaikat. Ezek az egymástól látótávolságban lévő szerek az évszázadok során változatlanul fennmaradtak.

Feiszt György

A Kömpe szeme kilátóból gondolatban felidézhetjük a csaták emlékeit

Fotó: Szendi Péter

Az őrségi Szalafő egyik szere, a Pityerszer 1970 óta népszerű látványosság. Három portáját ugyanis a Vas megyei Savaria Múzeum ekkor vásárolta meg, és azóta kis skanzenként működteti. E turisták ezrei által látogatott épületek ősei akár szemtanúi is lehettek egy hét évszázada, 1319-ben történt eseménynek.

A Kőszegi család, amelyet a 13. századi források Németújváriként is gyakran említenek, tartományúri hatalmát az Árpád-ház kihalása után építette ki. A család közhatalommal bíró tagjai az 1301 után kialakult uralmi vákuumban a trónkövetelőket aszerint támogatták, ahogy az saját hatalmuk kialakításának szempontjából leginkább hasznos volt.

Az 1310-ben történt koronázás után a kiskirályok egyre-másra szembesültek azzal, hogy Károly Róbert személyében nem a szokványos hatalom nélküli árnyékkirállyal állnak szemben. De mindaddig, amíg az Anjou-házból származó uralkodót a Csák Máté elleni harcok kötötték le, a Kőszegiek nem tétlenkedtek és szoros kapcsolatot építettek ki Stájerországgal, Ausztriával, ennek részeként pedig szövetségre léptek Frigyes osztrák herceggel. Ez a hatalmi bázis biztosította Károly Róbert elleni lázadásaik sikerességét, és osztrák zsoldosokkal megerősített csapataik a király híveinek határ menti birtokait rendszeresen pusztították. Miután az Abák 1312-es rozgonyi csatában való legyőzése és a Csák Mátéval kialakult „modus vivendi” Károly Róbert hatalmát végleg megszilárdította, történhetett meg a Kőszegiekkel való fegyveres leszámolás.

A Kömpe szeme kilátóból gondolatban felidézhetjük a csaták emlékeit
Fotó: Szendi Péter

A király Gutkeled nemzetségből származó Miklós erdélyi vajda vezette sereget küldte a nyugati végeket megszálló katonaság felszámolására. Az első csata helyszíne Szalafőnél volt, 1319 nyarán.

Az Őrségből menekülő Kőszegieket Köcski Sándor országbíró és Kanizsai Lőrinc bandériumai azután Kőszeg alatt is legyőzték, majd a várat és a várost is elfoglalták. Ha a szalafői felsőszeri dombon épült és közelmúltban átadott, Milkovics Jenő fafaragó keze munkáját dicsérő, „Kömpe szeme” kilátóba felmegyünk, könnyen felidézhetjük gondolatban a 700 éve zajlott, ma már csak megsárgult oklevelek által őrzött csaták emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!