múltidéző

2019.09.22. 07:00

500 éve indult a földet megkerülő útjára Ferdinánd Magellán

500 éve, 1519-ben Ferdinánd Magellán öt hajóval behajózott Sevilla kikötőjéből, hogy megkezdje a földet megkerülő expedícióját.

Kelemen Attila

Fotó: History.com

263 éve, 1756-ban született John Loudon McAdam skót útépítő mérnök. A római típusú utakkal szemben új eljárást alakított ki. Kimondta, hogy „a szilárd felülettel épített, tehát zúzott kőutakon a járművek kerekei csak a felületet koptatják, tehát ha ez a felület jól van elkészítve és karbantartva, az útalapzat nem rongálódik meg. Ahhoz pedig, hogy az útfelület jó, egyöntetű és vizet át nem eresztő legyen, csupán az szükséges, hogy az út anyagának befogadására szolgáló ágyazat száraz és minden idegen testtől mentes legyen.” Nem alkalmazott külön kőalapot, hanem 2-3 rétegben kb. 25 cm vastag, szögletes (ún. zúzott), 5-7 cm szemnagyságú követ terített le. Ezeket az utakat nevezték el később feltalálójáról makadámútnak.

236 éve, 1783-ban felszállt a Montgolfier testvérek léggömbje. A ballon nyolc percet töltött a levegőben, és a felszállóhelytől két kilométerre ért földet. Az első léggömbutazás már az év nyarán a testvérek lakóhelyén, Annonay-ban sikerrel végződött.

Fotó: History.com

173 éve, 1846-ban vízre bocsátották az első balatoni gőzhajót. A balatoni gőzhajózás eszméjét elsőként Kossuth Lajos vetette fel. Széchenyi Balatoni gőzhajózás című röpiratában hangsúlyozta a gőzhajózás szükségességét, az idegenforgalommal, a halászattal, a vízszabályozással, iparosodással, kikötők építésével és nem utolsósorban a munkahelyteremtéssel való összefüggéseit. Szeptember 21-én – Széchenyi 55. születésnapján – bocsátották vízre az első balatoni gőzhajót, a Kisfaludyt, melynek gőzgépe Angliában, míg a hajótest az Óbudai Hajógyárban készült. A gőzös próbaútja Balatonfüredről Kenesére vezetett. Ezután egy év alatt sorra épültek kikötők Badacsonyban, Alsóörsön, Bogláron, Rév fülöpön, majd később Füreden.

162 éve, 1857-ben született Konsztantyin Eduardovics Ciolokovszkij orosz fizikus, az űrhajózás alapelveinek első megfogalmazója.

111 éve, 1908-ban William Crapo Durant megalapította a General Motorst.

73 éve, 1946-ben legördült a futószalagról az első Vespa robogó.

38 éve, 1981-ben adták át a francia szupergyors vasút első vonalát. A Párizstól Lyonig kiépített pályán, 260 km-es sebességgel haladva, 2 óra 40 perc alatt tette meg az utat.

74 éve, 1945-ben Váton lezuhant egy LA–5-ös repülőgép kiképzés közben.

27 éve, 1992-ben Szombathelyen lezuhant egy Zlín Z–142 típusú repülőgép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!