Mesélő házak

2019.11.03. 07:00

A balozsai kastély története

A 19. században történt egyesítésük után Balozsai és Meggyes falvak a Balozsameggyes, Czomaháza, Egyházszeg és Kovácsi a Rábakovácsi nevet kapták. 1970-ben Meggyeskovácsi néven váltak egy településsé.

Feiszt György

A Förster-kastély

Fotó: Unger Tamás

A község balozsai falurészén áll a Förster-kastély, amelynek alapjait a 16. században még a Botka család rakta le. Botka Imre 1571-ben Vas vármegye alispánjaként Nádasdy Ferenc, a híres „fekete bég” mellett tevékeny résztvevője volt a török elleni felszabadító harcoknak és a Rába folyó védővonallá való kiépítésének. Unokája, Botka Ádám Bezerédi Imre oldalán harcolt a Rákóczi-szabadságharcban, és részese volt a Heister Hannibál császári tábornokkal 1708-ban folytatott tárgyalásoknak.

Botkát a párbajhős brigadé­rossal együtt fogták el, és Sárospatakon az országgyűlés árulás bűne miatt mindkettejüket fővesztésre ítélte. A Botka-birto­kok ezt követően kerültek a Ru­my család kezelésébe. Rumy Mária 1879-ben Förster Ottóhoz ment feleségül, aki a kastélyt a századfordulón romantikus stílusban átépíttette. A földbirtokost egy országos port felverő perben azzal vádolták, hogy ő vitte ki az országból a magyar műkincsként számontartott Ru­my-serleget, amelyet 1888-ig Németországban, Frankfurtban, a városi múzeumban őriztek, azután nyoma veszett. A műtárgy a közelmúltban egy New York-i árverésen bukkant fel, ahol egy nem nevesített vásárló 200 millió forintnak megfelelő összeget adott érte.

A Förster-kastély
Fotó: Unger Tamás

1933-ban a községben sajnálatos tragédia történt. A Förster család szakácsnője és egyik szobalánya a helybéli legényekkel a Rába folyón csónakkirándulásra indult. A hirtelen támadt szélvihar által felkorbácsolt hullámok csónakjukat felborították, és az öttagú társaságból csak hárman tudtak partra vergődni.

Biczi Erzsébet holttestét két nap múltán, Varga Gyula kőműves tetemét pedig egy hét elteltével az ikervári zsilipnél találták meg.

A Förster-kastély a második világháború során más rezidenciákhoz hasonló sorsra jutott. A szovjet megszállás után a berendezésnek és a családi levéltárnak nyoma veszett (az utókor, a történelem számára akár forrás­értékű dokumentumok tűntek így el).

Az államosítást követően a Förster-kastély épületszárnyait lebontották. A megmaradt épületben az 1970-es évek végéig egy varrodát helyeztek el, napjainkban pedig üdülő működik benne: Balozsai út 15.

Talán néha megcsapja a gyönyörű, festői tájban pihenni vágyókat a történelem izgalmas levegője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!