múltidéző

2020.09.05. 07:00

A Faludi kilencven éve kapott saját épületet

Kilencven évvel ezelőtt, 1930-ban vette birtokba a gimnáziummá vált főreáliskola azt az épületet, amelyben később tanítóképző intézet, majd főiskola, végül egyetem létesült.

Kelemen Attila

Az 1930-ban átadott épület 1997-ben: ekkor már a Berzsenyi Dániel Főiskolának adott otthont

Fotó: VN

Az 1870-es évek elején Ernuszt Kelemen Vas megyei főispán egy főreáliskola alapítását kezdeményezte. Ehhez Szombathely és a megye is telket és pénzt adományozott. A 150 évvel ezelőtti kezdeményezés azonban 1908-ig csak álom maradt különféle politikai okok miatt. Ám a múlt század elején már halaszthatatlanná vált a régi terv mielőbbi megvalósítása. Ugyan 1886-ban polgári és kereskedelmi fiú- és leányiskolát alapított Szombathely, ám a város rohamos fejlődésének köszönhetően a tanköteles diákok száma megnégyszereződött. Az egyetlen gimnázium (premontrei) nehezen viselte a terhet: volt, hogy 70–80 tanuló zsúfolódott egyetlen osztályba.

Éppen ezért több ízben is kérelmezték Apponyi Albert kultuszminisztert, hogy alapítsanak iskolát Szombathelyen.

Főreáliskolához azért ragaszkodtak a vasiak, mivel a város ipara és kereskedelme a Dunántúlon a legfejlettebbek közé tartozott. Másrészt pedig a környező megyékben egyetlen főreáliskola sem volt; a földrajzi fekvés, illetve a vasúti összeköttetés pedig kifejezetten Szombathelynek kedvezett.

Az 1930-ban átadott épület 1997-ben: ekkor már a Berzsenyi Dániel Főiskolának adott otthont
Fotó: VN

 

Végül nem Apponyitól, hanem utódjától, gróf Zichy Jánostól érkezett a válasz: a város megkapja az engedélyt, amelyben két katasztrális hold telken, saját költségen, legkésőbb három éven belül felépíti az iskolát, igazgatói lakással együtt. 1912-ben a minisztérium a Faludi Ferenc utcai (ma Petőfi Sándor utca) telket fogadta el. Azonban nem állt rendelkezésre elegendő pénz az építkezésre, így Brenner Tóbiás polgármester javaslatára a város egy bérházat adott át e célra ugyanebben az utcában. Ám ez csak egy tanteremmel és két szobával rendelkezett. Ilyen előzmények után 1912 szeptemberében kezdhette meg működését a „szombathelyi m. kir. állami főreáliskola”: két párhuzamos első osztállyal, 81 tanulóval, az igazgatón kívül három tanárral. Évenként nyitottak egy-egy magasabb osztályt, így 1919-re vált nyolcosztályossá. 1920-ban már 529 növendéke volt.

1924-ben, amikor életbe léptették a második középiskolai törvényt, állami reáliskolává vált az intézmény.

Faludi Ferenc, a tudós-szerzetes tanár nevét pedig 1930-tól vette fel. Ekkorra készült el 18 év halasztás után az az épület, amelyben az elmúlt fél évszázadban több ezer diák tanult, mint főiskolás, illetve egyetemista a mai Károlyi Gáspár téren. De ne rohanjunk ennyire előre! Az iskolát a harmincas években fokozatosan gimnáziummá szervezték. A második világháború idején hadikórházként működött: előbb német, magyar, majd orosz katonákat láttak el benne. Az iskola 1946-ban a Kanizsai leánykollégiumban talált menedéket, és itt is volt az utolsó tanítási éve 1946/1947-ben. Azaz 35 évi működés után megszűnt az egykori főreál, a későbbi „Faludi”.

A 60-as években tanítóképző létesült a falai között. 1974-től önállóvá vált az intézmény, és évekig Szombathelyi Tanárképző Főiskola néven működött, majd 1984-ben felvette Berzsenyi Dániel nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!