Mesélő házak

2021.04.04. 07:00

Kohl Medárd a Szombathelyen tanult püspök hősiessége

1893. április 10-én a budai prímási palotában egy Csolics Mihály nevű ember merényletet próbált elkövetni Vaszary Kolos esztergomi érsek ellen.

Feiszt György

20210401 Meséléőházak, Szili János utca 10, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az audienciára érkező pincemester, aki korábban a főpap alkalmazottja volt, személyes bosszútól vezérelve egy konyhakéssel támadt az érsekre. Titkára azonban a szándékot észlelve, magát a merénylőre vetette és miközben a földre zuhanva dulakodtak, Csolics több helyen megszúrta Kohl Medárdot. A közbeavatkozó prímás a merénylő kezéből kicsavarta a kést, a küzdelem zajára besiető személyzet Csolicsot ártalmatlanná tette és átadta a kiérkező rendőrségnek.

A szerencsésen – tragédia nélkül – végződött merénylet a korabeli sajtó címlapsztorija, a nagy vérveszteség miatt kórházba szállított fiatal pap pedig „médiasztár” lett. Csolics Mihályt a bíróság tíz év börtönre ítélte, Kohl Medárdot önfeláldozó magatartásáért Ferenc József a Vaskorona – renddel tüntette ki. Kohl Medárdra ezen a vidéken különösen illő emlékeznünk. Vas megyei származása a korabeli tudósítások révén vált köztudottá. A Németújvár melletti Radafalván (ma Rudersdorf, Ausztria) született, a szombathelyi premontrei rendi gimnáziumban tett érettségi vizsgáját követően lépett a bencés rendbe, és a rend pannonhalmi főiskoláján német–történelem szakos tanári képesítést szerzett.

A bencés főapát esztergomi érsekké választása után lett Vaszary Kolos titkára. 1900-ban Rómában szentelték püspökké, és Esztergom segédpüspöke lett. Életrajzából azt is tudjuk, hogy több mint 800 papot szentelt –, köztük Sík Sándort és Serédi Jusztiniánt –, de a nevéhez fűződik a budapesti Szent István-bazilika felszentelése is.

1938 januárjában, halálának 10. évfordulóján a Vasvármegye című napilap számolt be arról, hogy Licthtseidl Gyula szombathelyi ügyvéd a Szily János utca 10. számú házának falán elhelyezte Kohl Medárd emléktábláját – jelezve, hogy az utókor nem felejt, számon tartja az arra érdemes elődöket. A jeles szombathelyi prókátor ezzel a mementóval kívánt emléket állítani a püspöknek, akinek lakása 1873–1878 között, a város néhai „diákfertályában”, Zsoldos Mihály csizmadiamester házában volt. Bár az ügyvéd úr kicsit pesszimistának tűnt, amikor azt nyilatkozta, hogy „Szombathely újkori városiasodása kezdi eltemetni azokat az emlékeket, amelyek nagy részben csak hagyományok útján jutnak az utódokra. Ezekre még a monográfiák sem térnek ki, esetleg egy-egy emléktábla…”, most úgy tűnik: sajnos igaza lett, mert nemcsak a „hagyomány” enyészett el, de Szombathely „barokk belvárosában” a Szily János utcai épületről az emléktábla is nyomtalanul eltűnt.

Szily János utca 10., Szombathely. Kohl Medárd, akinek a helyén volt a szíve.

Kiemelt képünkön: Kohl Medárd emlékét is őrzik ezek a falak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!