különleges kapcsolat

2021.09.12. 07:00

Öröklődött az egyik körmendi gyermekorvosi rendelő praxisa – Anya és lánya a folytonosság megtestesítői

Dr. Bécsi Zsuzsanna és dr. Bárány Zsuzsanna. Anya és lánya. Szerepük a körmendi gyermekgyógyításban meghatározó és megkérdőjelezhetetlen.

Tóth Judit

Ha egy gyermekorvosi rendelőre lehetne azt mondani, hogy szeretem ezt a helyet, akkor a körmendi rendelővel kapcsolatban én ezt megtenném. Van itt valami megnyugtató, még ha ezt gyermekként sokszor nem is érzi az ember. Felnőttként, gyermekes szülőként már más a helyzet: úgy érezzük, hogy itt biztonságban vagyunk. Az egyik körzetet jelenleg dr. Bárány Zsuzsanna gyermekorvos viszi, aki édesanyjától, dr. Bécsi Zsuzsannától örökölte a praxist. Különös hangulatot teremt, amikor az egyik hétköznap, a rendelés befejeztével összejövünk ott, ahol huszonöt évig az anya, most a lánya gyógyítja a kis betegeket. A család amúgy Sében él, de Körmend az életük része jó pár évtizede.

– Csákánydoroszlói születésű vagyok, az édesapám itt volt állomásfőnök. Innen a nagyszülőkhöz költöztünk Sárvárra, ott érettségiztem. Az orvosi egyetemet Pécsett végeztem 1969-ben, ott szereztem gyermekorvosi szakvizsgát is. 1982-ben költöztünk Szombathelyről Körmendre – kezdi a mesélést dr. Bécsi Zsuzsanna, aki már 2007 óta nyugdíjas. Aktív évei során három gyermekorvosi körzet működött Körmenden: az egyiket dr. Ócsag Zsuzsanna vitte, a másikat előbb dr. Németh Jenő, majd dr. Abdel Hameed, a harmadikban ő praktizált. Sok szép és jó emlék maradt meg a munkás évtizedekből, és persze sok segítő szándékú kolléga is. Az asszisztensnő, Pálfy Attiláné Marika volt az egyik oszlop, nélküle nem volt rendelés. A védőnői szolgálat is nagy segítség volt mindig, jelezték, hol van probléma, hol kell intézkedni.

– A megelőzést tartottuk szem előtt. Szívvel-lélekkel dolgoztam, próbáltam a szülőknek el magyarázni mindent, de sokszor hiába beszéltem. Azzal példálóztam, hogy ha házat építenek, akkor nem mindegy, hogy az milyen anyagból készül, akkor a gyermeküknél miért nem fontos ez? Miért nem figyelnek arra, hogy csemetéjük miből épül fel? Mindig azt hajtogattam, hogy egészségesen kell étkezni, emellett aludni, mozogni és játszani kell. Egy gyermeknek ez a legfontosabb – mondta Bécsi doktornő, aki pályája során sok mindent megtapasztalt. Még oltott fekete himlő ellen is, amely évszázadokig keserítette meg az emberiség életét, végül 1980ban sikerült legyőzni ezt a számos esetben halállal végződő betegséget.

Dr. Bárány Zsuzsanna 2007 augusztusában vette át édesanyja körmendi gyermekorvosi körzetét. Nagy öröm számára, hogy a gyerekek, akik időközben felnőttek lettek, bizalmat szavaznak neki, és gyermekeiket is hozzá viszik. Ez így már generációk gyógyítását jelenti. A lányom óvodáskorában is orvos akart lenni – emlékezett vissza az idősebb doktornő. Ő is Pécsett szerzett diplomát. 2018-ig – párhuzamosan a körmendi munkával – a szombathelyi Markusovszky-kórház gyermek-gasztroenterológia osztályán is dolgozott, részmunkaidőben. Ott most már nem rendel, csak körmendi praxisára koncentrál, hiszen itt is van munka bőven. Ezerkétszázan tartoznak a körzethez, az újszülöttektől egészen 18 éves korig.

Szót ejtünk a legnagyobb problémákról. Egyértelműen a gyermekkori elhízás a leggyakoribb, ennek súlyos következményei lehetnek felnőttkorban, hiszen a túlsúly táptalaja az érrendszeri betegségeknek. Gondot jelent az is, hogy a gyerekek többsége nem szeret mozogni. Gyakoriak a gyulladásos bélbetegségek, és a lisztérzékenység is egyre többször előfordul. Emellett sok a pszichés problémával küzdő vagy magatartásproblémás gyerek. Az internet is szül problémákat, sokan onnan tájékozódnak, legtöbbször tévesen. A szakmaiatlanság bizonytalanságot okoz a fejekben. Így van ez az oltásokkal is.

Bárány doktornő példaként említi a kanyarót, amelynek nagyon komoly szövődményei vannak. Ezt sokan nem tudják. De aki látott már beteget kanyaró szövődményeivel küzdeni, annak egyértelmű: oltani kell, hogy ne legyen nagyobb baj. Bárány doktornő segítője Passné Jakab Henrietta, akivel jó csapatot alkotnak. Hozzá jön még a védőnői gárda, akikkel napi a kapcsolat. A doktornő iskolaorvosként is dolgozik évek óta, sőt korábban a bölcsődébe is kijárt ellenőrzésekre.

Két gyerek van a családban, a 14 éves Réka és a 13 éves Matyi. Most úgy áll, hogy mindkettőjüket érdekli az orvosi pálya, de még bármi történhet, semmi sem dőlt el. Odahaza, Sében gyakran esik szó gyermekgyógyászatról, egy-egy esetet meg is beszél anya és lánya. Bécsi doktornő két év múlva lesz nyolcvanéves, de még megnézi a szaklapokat, tud az újításokról, véleményezi a problémás eseteket. Nem túl gyakran, de azért jár Körmenden. Nagyon sokan köszönnek neki, és megszólítják. „Jaj, Zsuzsa néni, milyen régen láttuk” – mondják számtalanszor az egykori betegek, akik azóta kicsiből felnőtté lettek. A körmendi gyermekgyógyításban töltött évtizedek nem múlnak el nyomtalanul. Ez jó érzés orvosnak és páciensnek egyaránt. Érezzük a biztonságot, a folytonosságot. És ez így van jól.

Kiemelt képen: Dr. Bécsi Zsuzsanna és lánya, dr. Bárány Zsuzsanna – aki édesanyjától vette át a gyerekorvosi praxist

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!