Mesélő házak

2020.09.20. 07:00

A történelem Nemescsóban

A nemescsói Asbóth család története hű tükörképe hazánk XVIII–XIX. századi viharos históriájának.

Feiszt György

A nemescsói evangélikus templom

Fotó: Unger Tamás

Az Asbóth dédpapa Thököly Imre udvari prédikátora volt és a fejedelem száműzetése után Sopronban telepedett le. Leszármazottai az ő vallását követték, Gottfried nevű unokáját a nemescsói evangélikus gyülekezet 1766-ban hívta meg lelkészének.

Fia, az 1768-ban már itt született Asbóth János azonban hivatást váltott és soproni tanulmányai, majd a Göttingai Egyetem kitüntetéses elvégzése után a felvidéki Késmárki Líceum mezőgazdász tanára lett. Festetics György 1801-ben innen hívta Keszthelyre, hogy a Festetics-birtokokat inspektorként irányítsa. 1817-ben nevezte ki a Georgikon igazgatójának.

A nemescsói evangélikus templom
Fotó: Unger Tamás

Tevékenysége meghatározó volt az Akadémia működésében. Tanterveket készített, gyümölcstermesztési és a gazdasági technológia oktatását szolgáló tankönyveket írt. Az általa készített tantárgyfelosztást a Georgikon megszűnéséig csak kevéssé módosították. Javasolta a vizsgák nyilvánossá tételét. Asbóth János jelentős kutatómunkát is végzett. Tanulmányt írt a burgonyatermesztésről, elkészítette a Georgikonban található gyümölcsfák jegyzékét és részletes pomoló­giai leírását.

Botanikus kertet, majd 1813-ban múzeumot létesített. Tudományos üléseken előadásokat tartott a szőlőművelésről és a keszthelyi halászatról. Festetics Györgynek ő javasolta a keszthelyi Helikon-ünnepségek életre hívását, ahol 1817-ben a „birkások” javadalmazásáról, 1818-ban a „mezei gazdaság” fejlesztéséről és a burgonyatermesztésről tartott előadásokat. A Stájer, majd 1801-ben a Göttingai Tudományos Társaság is a tagjai közé választotta. 1818-ban lett Zomborban a Ferencz-csatorna Társaság kincstári kormányzatának „első ülnöke”, majd 1820-ban a Bács vármegyei koronauradalom kormányzója.

A magyarországi ­németek asszimilációjának első megfogalmazója 55 évesen hunyt el. 1811-ben Keszthelyen született fia Asbóth Sándor az 1848–49-es szabadságharc alezredese Vetter Antal tábornok törzstisztjeként vett részt a délvidéki harcokban, majd a tavaszi hadjáratban.

A Kossuth-emigrációval ment száműzetésbe. Az amerikai polgárháborúban 1861-től az északiak oldalán harcolt. Az Egyesült Államok létrejötte után diplomata lett és argentínai nagykövetként Buenos Airesben hunyt el. Az evangélikus templom a nemescsói Péterfy utca 37.-ben az Asbóth családra is emlékeztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!