mesélő házak

2021.02.28. 07:00

Halogy őrangyala

A Nádasd nemzetség hegyháti birtokait felsoroló, 1271-ben kelt oklevélben „Himfa másként Halogyharmada” nevű helyen leírtak egy Szent Lőrinc tiszteletére szentelt templomot.

Feiszt György

20210216 Halogy Mesélő házak: Szent Őrangyalok templom Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Az 1564-ben már csak romként említett egyház helyét Benczik Gyula levéltáros a himfai horgásztavat tápláló patak torkolata feletti dombon lokalizálta. A török által felégetett hegyháti falvak, köztük Halogy is, a hódoltság után települtek újra, de temploma, amelyet az „őrangyalok” tiszteletére szenteltek, csak a századfordulón épült fel. A katolikus egyház tanítása szerint minden emberi teremtménynek van őrangyala, aki vigyáz rá, aki kétségeiben sugallja számára a helyes döntést. Az őrzőangyal olyan, mint egy pásztor, akinek az a feladata, hogy a lelket védelmezze és elvezesse az örök életbe. A Szentírás az égi szellemek közül csak a főangyalokat, Gábrielt, Rafaelt és Mihályt nevesíti. Őrangyalok névünnepét a XVI. században Spanyolországban kezdték megülni. Búcsújukat hazánkban még a századfordulón is szeptember első vasárnapján tartották, és ünnepük csak X. Piusz pápa intézkedése nyomán került végérvényesen Mihály arkangyal névünnepének nyolcadára. Az őrangyalok tisztelete az 1563-ban befejezett Tridenti Zsinat döntése alapján terjedt el Európa-szerte. Az ellenreformáció szellemében számos újonnan épült magyarországi templom is az „őrangyalok” címet kapta. A titulust általában fíliák templomainak adták abból a jámbor megfontolásból, hogy a plébánosuktól távolabb élők jobban rászorulnak az angyalok oltalmára. A halogyi fília egyházának felépítésére Berkovics József plébános 1896-ban kezdeményezett gyűjtést. A millenniumi ünnepséget a kijelölt templomtéren tartották meg, ahol emlékfákat ültettek.

Az őrangyal-ábrázolásoknak pontos ikonográfiai szabályozásuk volt. Az őrzőangyal mindig az ember jobbján áll. Halogy oltárképén is ezt látjuk. Az angyal a vizet hordó gyermek kezét fogja, és egy keskeny pallón így vezeti át a meredek szakadék túlsó oldalára. Az őrangyalok oltalma sajnos nem minden veszedelem ellen adott biztonságot. Solymos Rezső emlékei szerint 1945 húsvétján, amíg az orosz tankok keresztülvonultak a falun, mindenki óvóhelyeken húzta meg magát, de miután a harci zaj elcsendesedett, s az emberek előmerészkedtek, a kis templomot feltörve találták.

Kiemelt képünkön: A templom a múlt századfordulón épült föl, Berkovics plébános szervezett gyűjtést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!