Hírek

2006.03.28. 14:25

A baromfiipar után a takarmánygyártók is veszélyben

Brüsszel (MTI/Reuters) - A madárinfluenza terjedése miatt a baromfiipar után az európai takarmánygyártók is veszélybe kerülhetnek, vélik a gyártók szakmai szervezetének (FEFAC) a szakértõi.

Mórocz Zsolt

Becslésük szerint az idén 4 százalékkal csökkenhet a termelés. A visszaesés Magyarországot, Olaszországot és Franciaországot érintheti a legérzékenyebben, mert ezekben az országokban jelentõs a baromfitápgyártás, és a fogyasztók továbbra sem igazán veszik a baromfihúst.

Tavaly 143,62 millió tonna takarmányt állítottak elõ Európában, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint 2004-ben. Az idén nagyobb csökkenés várható, miután a sertés-és szarvasmarha takarmány felhasználása nem növekszik olyan mértékben, hogy ellensúlyozni tudná a baromfitáp-fogyasztás csökkenését. A

z Európai Unió legnagyobb takarmány-gyártója Franciaország: tavaly 21,99 millió tonnát állított elõ, 1,5 százalékkal kevesebbet, mint az elõzõ évben.
A második helyet tavaly Spanyolország kaparintotta meg Németország elõl, 21,09 millió tonnával, ami 3,7 százalékkal több a 2004. évinél.

A takarmánygyártás amúgy is nagyjából tíz éve folyamatosan csökken Európában az elõállítás költségeinek emelkedése, illetve a baromfi ágazatban idõrõl-idõre felbukkanó élelmiszerbiztonsági problémák és az ezzel összefüggõ fogyasztói ellenállás miatt.
Az ágazat évente 50 millió tonna gabonát használ fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!