Hírek

2006.03.21. 13:42

A járvány elleni intézkedésekrõl tájékozódott a Fõvárosi Védelmi Bizottság

Budapest (MTI) - A fõváros vezetése mindent elkövet, hogy szükség esetén megvédje a budapestieket egy madárinfluenza-járványtól - jelentette ki Demszky Gábor a Fõvárosi Védelmi Bizottság keddi ülését követõ sajtótájékoztatón.

Mórocz Zsolt

Szükség esetén gyors, határozott és szakszerû intézkedéseket tesznek a hatóságok - hangsúlyozta a fõpolgármester, aki egyúttal a bizottság elnöke is. Hozzátette: az elhullott állatokat jelzõ lakossági bejelentések száma nem csökkent a bizottság legutóbbi ülése óta. Ebben a helyzetben rendkívül fontosnak tartják a lakosság pontos tájékoztatását és a szigorú ellenõrzéseket is.

Demszky Gábor kifejtette, hogy a bejelentések alapján fokozottan ellenõrzik az elhullott madarakat, amelyeknek összegyûjtésében részt vesznek a fõvárosi közterület-felügyelõk is. Az elpusztult állatok tetemét minden esetben az állategészségügyi intézetbe szállítják. Az állatorvosi kamara hétfõtõl magánpraxist folytató állatorvosokat is bevont a madárinfluenza elleni védekezésbe - jegyezte meg a fõpolgármester.

Hajós Ádám fõvárosi fõállatorvos elmondta, hogy eddig 1.938 bejelentést kaptak, amelybõl sok volt a téves riasztás. Azt, hogy pontosan hány elpusztult állatot gyûjtöttek össze a bejelentések alapján, nem tudta megmondani. A fõállatorvos közölte: tájékoztatta a védelmi bizottságot arról is, mit tesznek, ha Budapesten is madárinfluenzában elpusztult állatot találnak. Mint mondta: akkor három kilométeres védõzónát alakítanak ki a helyszín körül. A védõzónában egyebek mellett fokozottan ellenõrzik a piacokat, a baromfihús forgalmazását és az állateledelek elõállítását.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy a szaktárca külön engedélye alapján a madárinfluenza megelõzésére védõoltást adnak a Fõvárosi Állatkert nagy értékû állatainak. Az igazgató a járvány megelõzéséhez szükséges fontos tennivalóként említette, hogy a jegyzõk bevonásával már zajlik egy olyan fõvárosi címlista összeállítása, amely azt összegzi: hol milyen háziszárnyast tartanak.

A budapestiek a madárinfluenzával kapcsolatos kérdéseiket a 06/30/334-5323-as telefonszámon tehetik fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!