Hírek

2006.03.21. 13:36

Az oltóvírusból nyolc hét alatt lehet vakcina

Budapest (MTI) - Az WHO által elõállított oltóvírusból nyolc hét alatt elkészülhet Magyarországon az a vakcina, amely már az ellen a madárinfluenzából mutálódott vírus ellen véd, amely képes emberrõl emberre terjedni - közölte az országos tiszti fõorvos az MTI érdeklõdésére.

Mórocz Zsolt

Ehhez azonban az kell, hogy a már mutálódott vírust a WHO izolálja egy beteg emberbõl - mutatott rá Bujdosó László, kiemelve, hogy ilyen vírus még nem létezik. Magyarázata szerint mutáns vírus akkor alakulhat ki, ha a madárinfluenza az emberi szervezetben "találkozik" a humán influenzával, s ebbõl víruskombináció jöhet létre.

A vakcina elõállítási folyamatáról a szakember elmondta: az izolált vírusból ezután a WHO szakemberei elkészítik az úgynevezett oltóvírust, amelyet körülbelül két-három hónap alatt lehet létrehozni, majd ezt az oltóvírust küldik szét azokba az országokba, amelyek rendelkeznek gyártókapacitással. A magyarországi Omninvest heti minimum 500 ezer adag vakcina gyártására képes - tette hozzá az országos tiszti fõorvos.

Addig, amíg nem készül el az új vírus ellen az oltóanyag, a legfontosabb teendõ az, hogy lassítsák a vírus terjedését ott, ahol a betegség kialakult. Lehet, hogy ehhez akár az emberek mozgását is korlátozni kell - mondta el. Bujdosó László emlékeztetett arra, hogy az 1968-as hongkongi influenza hat hónap alatt ért Magyarországra. Feltételezése szerint körülbelül ugyanennyi idõ alatt érne ide ez az influenzafajta is, ha napjainkban ütné fel a fejét a betegség.

Hozzátette: sok tényezõtõl függ azonban, mennyi idõ alatt jut el Magyarországra a vírus. Függhet attól, melyik kontinensen alakul ki a járvány, és attól is, hogy akkor éppen milyen idõ van Magyarországon. Ha nyáron jelenne meg a vírus, valószínûleg nem okozna járványt - húzta alá Bujdosó László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!