Hírek

2006.03.27. 13:30

Csehországban is megjelent a madárinfluenza

Prága (MTI) - Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatták ki az elõzetes laboratóriumi vizsgálatok a hét végén egy Csehországban elhullott hattyúban - közölte hétfõn Prágában Jan Mládek cseh mezõgazdasági miniszter.

Mórocz Zsolt

A H5 típusú vírust a Moldva partján fekvõ dél-csehországi Hluboká nad Vltavou városka határában egy hete talált hattyú tetemében mutatták ki. Azt egyelõre nem tudni, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusáról van-e szó, vagy sem. A leletet most egy másik csehországi laboratóriumban átfogó vizsgálatnak vetik alá, majd elküldik az Európai Unió nagy-britanniai laboratóriumába, ahol a nemzeti vizsgálatok eredményét ellenõrzik.

A közép-európai régióban eddig Csehország volt az egyetlen állam, ahol még nem jelent meg a madárinfluenza. Tekintettel azonban arra, hogy a vírust már minden szomszédos államban kimutatták, a prágai hatóságok szerint csehországi felbukkanása csak idõ kérdése volt.

A miniszter bejelentése szerint az illetékes megyei állategészségügyi hatóság a tetem megtalálása környékén három kilométeres körzetet jelöl ki, ahol tilos lesz a baromfitartás. Tíz kilométeres körzetben fertõtlenítik a térségben tartózkodó, illetve az azt elhagyó gépkocsikat, s a szárnyasokat folyamatos megfigyelés alatt fogják tartani. A rendkívüli biztonsági intézkedések visszavonásig maradnak érvényben. Amennyiben a fertõzés a farmokon vagy a családi gazdaságokban nevelt szárnyasokra is átterjed, akkor azokat likvidálni fogják. A gazdákat kártérítés illeti meg a veszteségekért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!