Hírek

2006.03.27. 13:32

Fitch: a élet- és viszontbiztosítók

London (MTI) - A globális életbiztosítói ipar és viszontbiztosítói háttere szenvedné meg a leginkább, ha a madárinfluenza vírusa emberi világjárványt okozna, áll a Fitch Ratings hétfõn Londonban kiadott átfogó elemzésében.

Mórocz Zsolt

A legnagyobb európai hitelminõsítõ hétoldalas forgatókönyve szerint a jelenlegi szakértõi becslések alapján 2-50 millió közé tehetõ az esetleges globális madárinfluenza-járvány halálos áldozatainak száma, az össznépességre vetített 25 százalékos fertõzõdési aránnyal számolva.
A brit kormány elõrejelzéseiben 50 ezer halott szerepel; Európa lakossága nyolcszorosan haladja meg Nagy-Britanniáét, vagyis a Fitch szerint ennek alapján európai járvány esetén 400 ezer halottal kell számolni e földrészen, áll a jelentésben.

Amerikai járvány esetén az ottani egészségügyi hatóságok 30 százalékos összlakossági fertõzõdési arányra számítanak; a mérsékelt forgatókönyvek szerint 209 ezer, a súlyosabbak szerint 1,9 millió lenne a halottak száma az Egyesült Államokban, írta a hitelminõsítõ.
A Fitch számítási modellje szerint a mérsékelt - vagyis 209 ezer halottal számoló - forgatókönyv megvalósulása esetén 18 milliárd dollár életbiztosítási kifizetési kötelezettség terhelné az amerikai biztosítókat. A 400 ezer európai halálos áldozat után járó életbiztosítási kötelezettség 20 milliárd font (36 milliárd dollár) lenne, áll a Fitch Ratings jelentésében.

A hitelminõsítõ megjegyzi ugyanakkor, hogy globális madárinfluenza-járvány kitörése esetén megnõne a kereslet az életbiztosítási kötvények iránt, és ez csökkentené a megnövekedõ kifizetési igények terhét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!