Hírek

2006.03.20. 17:38

Izrael megerõsítette a madárinfluenza-vírus jelenlétét három helységben

Jeruzsálem (MTI/AP) - Az izraeli mezõgazdasági minisztérium megerõsítette hétfõn, hogy három helységben ütötte fel a fejét a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa.

Mórocz Zsolt

A közlemény szerint három dél-izraeli kibucban, Ein Haslosában, Holitban és Szdeh Moséban lokalizálták a fertõzést. Az elsõ kettõben szinte teljesen kiirtották a pulyka- és csirkeállományt, és megkezdték a szárnyasok elpusztítását a fertõzött terület 3 kilométeres körzetében is. Szdeh Moséban és a szintén fertõzésgyanús Nahsónban a hétfõi nap folyamán fejezik be a szárnyasok kiirtását.
A minisztérium szerint az egészségügyi hatóságok urai a helyzetnek. Szóvivõje mintegy 400-500 ezerre becsülte azoknak a pulykáknak és csirkéknek a számát, amelyeket mérgezett víz itatásával pusztítanak el. Az izraeli kormány több mint 3,2 millió dolláros kártérítést fizet a gazdáknak, míg a mezõgazdasági tárca 4 millió dózis madárinfluenza elleni oltást rendelt.
Az Európai Unió bizottsága a múlt héten rendelte el az izraeli baromfiimport tilalmát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!