Hírek

2006.03.20. 17:43

Konferencia kezdõdött Gabonban

Libreville (MTI/AFP) - A madárinfluenza elleni harc afrikai összehangolását célzó konferencia kezdõdött hétfõn a gaboni fõvárosban, Libreville-ben.

Mórocz Zsolt

"A madárinfluenza vírusának megjelenése Délkelet-Ázsiában, Európában és nemrég Afrikában súlyos aggodalomra ad okot a nemzetközi közösségben" - mondta a fekete kontinens 46 országának részvételével szervezett értekezletet megnyitva Omar Bongo Ondimba gaboni elnök. "Bennünket, afrikaiakat ez újabb feladatok elé állít, túl a már ismert, a szegénységgel, az AIDS-szel és a maláriával kapcsolatos bajokon" - tette hozzá.

A szerdáig tartó tanácskozásra azok után került sor, hogy a kontinens négy országát, Nigériát, Egyiptomot, Nigert és Kamerunt már hivatalosan is a madárinfluenza erõsen fertõzõ, H5N1-es vírusa által sújtott területnek nyilvánították.

Az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának (UNDP) afrikai igazgatója, Gilbert Fossoun Houngbo úgy vélekedett felszólalásában, hogy bár nincs ok pánikra, a járvány elleni fellépés gyors összehangolására van szükség. Rámutatott, hogy Afrika rendelkezik a leggyengébb infrastruktúrával a közegészségügy terén, nem tett még megfelelõ elõkészületeket, s nem kezdte meg a szükséges összehangolt, céltudatos tájékoztatási kampányt, ezért országait gyorsan elboríthatja a madárinfluenza.

"Haladéktalanul mozgósítani kell az egyes országokban rendelkezésre álló emberi és pénzügyi eszközöket, s ki kell dolgozni egy minimális cselekvési programot, a nemzetközi közösség hozzájárulását kérve" - hangoztatta Luis Gomes Sambo az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevében. A kontinenst fenyegetõ veszélyekrõl a WHO afrikai igazgatója elmondta: "Az emberek és állatok közvetlen kapcsolata a családi gazdaságokban, a községek információhiánya és elégtelen állategészségügyi ellátottsága mind akadályozza a megelõzést."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!