Hírek

2006.03.20. 17:40

Madárinfluenzától pusztult el egy hattyú Kazahsztánban

Asztana (MTI/AFP) - Madárinfluenzától pusztult el egy hattyú Kazahsztán nyugati részén, a Kaszpi-tenger partján - közölte hétfõn Erbolat Doszajev kazah egészségügy-miniszter.

Mórocz Zsolt

Mint a miniszter az asztanai parlament elõtt bejelentette, vasárnap azonosították az elpusztult hattyú tetemében a madárinfluenza-vírust. Egyelõre még folynak az elemzések annak megállapítására, hogy a vírus emberre is veszélyes altípusáról, a H5N1-rõl van-e szó. Doszajev aggodalmának adott hangot amiatt, hogy március közepén három ember halt meg madárinfluenza-vírustól a szintén a Kaszpi-tenger partján fekvõ Azerbajdzsánban.
Kazahsztán északi részén 2005 nyarán egy rövid idõre már felütötte a fejét a madárinfluenza, és akkor több ezer szárnyast vágtak le. Ugyanakkor egyetlen emberi megbetegedést sem jeleztek. Februárban a kazah kormány oltókampányba kezdett, amely mintegy nyolcmillió szárnyas beoltását célozta, még a költözõ madarak megérkezése elõtt, amelyeket a vírus fõ terjesztõinek tekintenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!