Hírek

2006.03.28. 14:27

Megerõsítette a brit laboratórium a H5N1 dániai megjelenését

Koppenhága (MTI/AFP) - Megerõsítette az illetékes nagy-britanniai laboratórium kedden a madárinfluenza H5N1-es altípusának jelenlétét az elsõ olyan Dániában vett állati szövetmintában, amelyet tizenegy másik esettel együtt vizsgáltak a dán egészségügyi hatóságok - jelentette be egy dániai élelmiszer- és állategészségügyi kutatóintézet.

Mórocz Zsolt

Az Európai Uniónak a nagy-britanniai Weybridge-ben fekvõ akkreditált laboratóriuma egy Dániában elhullott egerészölyvbõl vett mintában mutatta ki a vírus H5N1-es altípusát. A március közepén a Koppenhágától délre fekvõ Svoe Strandnál fellelt elhullott madár ugyanolyan típusú vírust hordozott szervezetében, mint amilyet korábban Németországban és Lengyelországban találtak.

A weybridge-i laboratórium tudatta a dániai Aarhusban fekvõ kutatóintézettel, hogy teljes mértékben megbízik az ez utóbbi által korábban felállított diagnózis helytállóságában, ezért az intézetnek nem szükséges elküldenie hozzá a többi mintát megerõsítés végett - közölte Jan Mousing, a dán intézet igazgatója. Mousing szerint ez meggyorsítja majd a madárinfluenza vírusának dániai azonosítását, mert nem kell többé napokat várniuk a weybridge-i ellenõrzõ vizsgálat eredményére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!