Hírek

2006.03.21. 13:49

Romániában azonosították a H5-vírus újabb elõfordulását

Bukarest (MTI/AFP) - A madárinfluenza H5-ös típusú vírusát fedezték fel kedden Bukaresttõl mintegy 15 kilométerre délnyugatra, Magurele településen - közölte a román mezõgazdasági minisztérium.

Mórocz Zsolt

A román fõvárost körülvevõ Ilfov megye alprefektusa, Valentin Delcea szerint az egészségügyi hatóságok még a nap folyamán tanácskozást tartanak, hogy kidolgozzák a madárinfluenza elleni harc bukaresti tervét.
Az országos állategészségügyi hatóság szintén kedden megerõsítette, hogy a madárinfluenza vírusának erõsen fertõzõ H5N1-es altípusa okozta a szárnyasok elhullását Grivita településen is, Bukaresttõl mintegy 100 kilométerre keletre, ahol a helyi hatóságok már megkezdték közel 20 ezer baromfi leölését.
Románia, amelynek mintegy negyven településén fedezték fel eddig a madárinfluenza elõfordulását, a kór által leginkább sújtott európai országok közé tartozik. Amióta tavaly októberben a betegség elsõ elõfordulását regisztrálták a Duna deltájában, Romániában közel 350 ezer szárnyast pusztítottak el a védekezés jegyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!