Hírek

2006.03.21. 13:39

Újabb madárinfluenza-esetek Malajziában és Pakisztánban

Kuala Lumpur, Iszlámábád, Bombay (MTI/Reuters/AP/AFP) - Újabb madárinfluenza-eseteket jelentettek kedden Malajziából és Pakisztánból.

Mórocz Zsolt

Malajziában Perak államban hat elhullott csirkében találták meg a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusát. Ugyancsak madárinfluenza-fertõzést lokalizáltak elpusztult vadmadarakban és házi szárnyasban az ország közepén fekvõ Selangor, valamint az északi Penang államban, amely közel van az azonos nevû, turisták által kedvelt szigethez.
Perakban a múlt hónapban több tízezer csirkét és több száz egyéb madarat irtottak ki az egy év óta elsõ ízben kitört madárinfluenza-járványban. Emberi fertõzést még nem észleltek Malajziában.

Elsõ ízben erõsítették meg a H5N1 vírus jelenlétét a pakisztáni baromfiállományban - közölte kedden a pakisztáni mezõgazdasági minisztérium. A madárinfluenza-fertõzést februárban észlelték elõször két északnyugat-pakisztáni farmon, és a helyi vizsgálatok eredményét egy brit laboratórium is helybenhagyta.

Indiában a nyugati Mahárástra állambeli Dzsalgaon megyében, ahol a múlt héten tört ki a madárinfluenza a házi szárnyasok között, negatívnak bizonyult annak a négy személynek, köztük egy orvosnak és egy ötéves kislánynak a tesztje, akit fertõzés gyanúja miatt zártak karanténba. Dzsalgaon a szomszédságában van annak a Nandurbar megyének, ahol elõször lépett fel a madárinfluenza Indiában. A megyében több mint 90 ezer szárnyast öltek meg, és az egészségügyi hatóságok egy 1100 négyzetkilométeres területen elszórt négy falut akarnak megtisztítani, ahol a betegség pusztítani kezdett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!