Hírek

2006.05.25. 16:26

Újabb vizsgálatok Indonéziában a H5N1 terjedése kapcsán

Washington, Jakarta  (MTI/Reuters) - Az aggodalom növekedésével párhuzamosan az egészségügyi hatóságok fokozták a vizsgálatot annak felderítésére, hogy a H5N1-es vírus melyik válfaja okozta annak az indonéz családnak a tragédiáját, amelynek valamennyi tagja madárinfluenza-fertõzés következtében halt meg - vált ismertté helyi idõ szerint szerda este Washingtonban.

Mórocz Zsolt

Az Egyesült Államok járványellenõrzõ, illetve járványmegelõzõ központjának közlése szerint a helyi hatóságok most mindenekelõtt azokat a személyeket igyekeznek felkutatni, akik a szumátrai családdal az utolsó hetekben kapcsolatban álltak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még szerda reggel arról számolt be, hogy a család valamennyi tagja a H5N1-es vírus okozta fertõzés következtében hunyt el. A hatóságok szinte biztosra mondták, hogy az utolsó áldozat fia ápolása közben kapta meg a fertõzést, azaz az õ esetében a vírus emberrõl emberre történõ terjedésérõl volt szó. Késõbb azonban felerõsödött az a gyanú, hogy a hét fõs család tagjai valamennyien egymástól kapták meg a fertõzést.

Az amerikai központ igazgatója arról számolt be, hogy az érintett észak-szumátrai falu lakói teljes mértékben együttmûködnek a hatóságokkal, s egyelõre semmi jele annak, hogy a vírus a család tagjain kívül a faluban mást is megfertõzött volna. Ugyanakkor nem titkolta aggodalmát amiatt, hogy a család esetében a vírus emberrõl emberre terjedõ válfajáról van szó, s - mint fogalmazott - a hatóságok most ebben az irányban folytatják a vizsgálatokat.

Az igazgató ennek kapcsán utalt arra is, hogy a fertõzés emberrõl emberre történõ terjedésére volt már példa Thaiföldön és Vietnamban is, de az említett esetekben csupán egy-egy ember kapott fertõzést egy másiktól, s itt megszakadt a láncolat. Az indonéz család esetében azonban a feltételezések szerint egy hét fõs fertõzési láncról van szó.
Ahhoz viszont nem fér kétség, hogy a fertõzés egy madárinfluenzában megbetegedett szárnyastól indult ki - fogalmazott az amerikai illetékes.

Ezzel párhuzamosan az indonéz hatóságok arról számoltak be, hogy az érintett indonéz faluban szinte rendkívüli egészségügyi megfigyelõi intézkedéseket léptettek életbe, s egyfajta óvintézkedésként Tamiflu vírusölõ szert adnak az embereknek.

Az Egészségügyi Világszervezet korábban a madárinfluenza veszélye szempontjából az eddigi legsúlyosabb fejleménynek nevezte, hogy a betegségben meghalt egy család valamennyi tagja Indonéziában.
A szervezetet nyomatékosan utalt arra: felmerül a gyanú, hogy esetleg emberrõl emberre terjedt át a vírus.

"Közegészségügyi szempontból mindeddig ez volt a legsúlyosabb fejlemény. Ilyen hosszú fertõzéslánccal még nem találkoztunk. Eddig nem volt tudomásunk olyan esetrõl, amelyben ne le lett volna magyarázat arra, hogy a betegek hogyan fertõzõdtek meg" - jelentette kiPeter Cordingley, a WHO nyugat-csendes-óceáni szóvivõje egy tévéinterjúban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!