Hírek

2006.07.22. 02:28

Akciót kezdenek a rendőrök a gyorshajtók ellen

Megyei körkép (ki) - Razziáznak hétvégenként a rendőrök országszerte, az akció szeptember végéig tart. Vasban a főutakra (84-es, 86-os, 87-es, 8-as) fókuszálnak a közlekedésiek.

Krilov István

Vasban a főutakra koncentrálnak a közlekedésiek, tudtuk meg dr. Gulyás Ferenctől, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől. Az országos akció- tervnek megfelelően elsősorban a gyorshajtókat, a szabálytalanul előzőket, valamint az elsőbbségadást elmulasztó autósokat próbálják kiszűrni a forgalomból.

Megyénkben romlott a baleseti helyzet az év első felé-ben - 2005 hasonló időszakához képest - mintegy húsz százalékkal több személyi sérüléssel járó karambol volt. A balesetek jelentős része a főutakon történt. Dr. Gulyás Ferenc szerint amellett, hogy a helyi lakók életkörülményei is javulnának, közlekedésbiztonsági szempontból is indokolt lenne a 86-os főút vasi szakaszának felújítása, négysávossá alakítása. Az elmúlt években igencsak megnövekedett a tranzitforgalom az úton, naponta több ezer teherkocsi halad át a szakaszon.

De vissza az adatokhoz halálos tragédiával végződő ütközés kevesebb volt az idén, súlyos és könnyű sérüléssel járó balesetből viszont lényegesen többet regisztráltak a főkapitányságon. Az ittas okozók aránya továbbra is nagyon magas megyénkben a tavalyi kivételes esztendő után ismét közelít a húsz százalékhoz az ittas állapotban előidézett balesetek aránya. A baleseti okok toplistáján szerepel a gyorshajtás, az elsőbbségadás elmulasztása, valamint a szabálytalan előzés és kanyarodás.

A rendőrségi akció épp a felsorolt szabálytalanságokra, illetve azok elkövetőire koncentrál. Emellett a passzív biztonsági eszközök használatát is ellenőrzik a közlekedésiek. A minap látott napvilágot az az információ, miszerint az autósoknak csak a fele kapcsolja be az övet, mielőtt beindítaná járművét. Az osztályvezető szerint Vasban valamelyest jobb a helyzet, fegyelmezettebbek a sofőrök, a tapasztalatok szerint ugyanis a szűkebb régiónkban mintegy hatvan-hetven százalékra tehető az övet használók aránya.

Komoly büntetésekkel kalkulálhatnak a renitens autósok. A gyorshajtók, akik durván túllépik a megengedett segességhatárt, hatvanezer forintos bírságra, és nem mellékesen három-négy hónapos jogosítványelvételre számíthatnak. A helyszíni bírság - amelyet kisebb szabálytalanságért szabnak ki a rendőrök - maximum tízezer forint lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!