Hírek

2006.08.28. 02:29

A forgatag mint találkozóhely

Szombathely (mt) - A Savaria Karnevál olyan monstre rendezvény, aminek programcsomagjából személyes napi terveket lehet írni, és még az sem teljesíthető, mert ez a találkák ideje is.

Mórocz Zsolt

Az emléknek is eltehető, színes, képes programfüzetben ki lehet jelölni, hogy aznap, másnap és harmadnap mit szeretnénk megnézni, melyik koncertet, artistamutatványt lenne jó látni feltétlenül. El lehet indulni ilyen tervekkel a városközpontba, de aztán jönnek a barátok, ezer éve látott ismerősök, akik épp máshová tartanak, viszont nagyon jó, hogy találkoztunk, időzzünk együtt, nézzük a forgatagot egy kávéház teraszán (ha van hely). Módosít az elképzeléseken a szeszélyes és változékony időjárás is; így fordulhat elő, hogy például három órába telik, amire át-érünk a Romkertből a Ferences-kertbe. A rabszolgavásáron még szemerkélő eső a Borok utcájában talál el zuhéként. Ernyő alatt kortyolgatva valamely nedűt, viszonylag könnyen átvészelhető, míg jól elveri az ördög a feleségét, merthogy közben a nap is ki-süt. A Thököly utcán végigküzdve magunkat az emberrengetegen (miközben dobszó edzi harci kedvünket, a Ritmusállomás Dobiskola játszik), benyomulunk végre a Ferences-kertbe, ahol elképedünk a Pavane zászlóforgatók ügyességén, hüledezünk a középkori mutatványosok, az Artistica Anam Cara fakírbemutatóján. Hogyan lehet törött üvegcserepeken mezítláb járkálni - egy (később két) lánnyal a férfiember vállán? A kérdés az életbölcsességre szakosodott fiatalurak körében azonnal vitatéma, de a választ csak a tapasztalt társaik tudhatják, viszont a tanakodó gyülevészeket - immár kint az utcán - történelmi jelmezesek szétoszlatják szúrófegyvereikkel. A felnyársalás mint játékos veszélyeztetés visszatérő motívum a karneváli utcán, csakúgy, ahogy például a ráordítás is. Ezek forgatókönyvi effektusok, hogy ne legyen olyan nagy nyugodalma az élményekre áhítozó népnek. Erről lehet mesélni: miért is kellett sürgősen szív-erősítőt fogyasztani a nagy gyakorisággal előforduló büfék egyikénél, ahol mások is a kalandjaikat élték túl, vagy épp új sorskihívásra vártak. Mert az is nagy kihívás ilyenkor, hogy van-e elég türelmünk végigállni a kígyózó sort valami ennivalóért (nem lehet eleget sütni például kenyérlángosból vagy magvas pacsniból), de az is, hogy például látó- és hallókapcsolatba tudunk-e kerülni az Atlantisz Színházzal poénjaik kedvéért: Mondjad meg Emese, ha nem így gondolom!Karneváli napokon jelmezesekkel, de olykor ezer éve látott ismerősökkel is találkozhatunk

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!