Hírek

2006.09.12. 02:29

Lezárult a jelölés

Megyei körkép (edz) - Pénteken délután négy órakor lejárt az önkormányzati választási jelölt-állítás időszaka, ennek ellenére a végleges adatok még nem állnak rendelkezésre.

Mórocz Zsolt

Országszerte és Vas megyében is jelentős számban voltak olyan jelöltek, jelölő- szervezetek, amelyek az ajánlószelvények leadásával kivártak az utolsó pillanatig. Ellenőrzésük, a bizottságok döntéseinek meghozatala és a határozatok eljuttatása az országos rendszerbe, időt vett igénybe.

Ezért tegnap még országszerte zajlott az adatok feldolgozása. (Mellékelt táblázatunkban az Országos Választási Iroda tegnap déli adatai szerepelnek, amelyek így még nem véglegesek.

Az azonban már most látszik, hogy Vas megyében várhatóan a négy évvel ezelőttihez hasonlóan alakul a polgármester- és a képviselőjelöltek száma. A legtöbb polgármesterjelöltet - hetet - Káldon regisztrálták, ám délután még több község volt, amely neve mellett az információs rendszerben nem volt polgármesterjelölt. A megyei önkormányzati választásokon a 10 ezer lakos alatti választókerületekben 9, a 10 ezer lakos felettiben 8 jelölőszervezet indulása várható.

A napokban a választási bizottságoknak több kifogással is kellett foglalkozniuk. Kőszegen a Fidesz helyi, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt megyei szervezete, Szombathelyen pedig dr. Ipkovich György polgármester fordult választási bizottsághoz. Kőszegen az okozott problémát, hogy Táncsics Péter polgármester- és Gergye Péter Pál képviselő-jelölt a szórólapokon és a helyi kábeltelevízió hirdetéseiben több ízben is független jelöltként szerepeltek, noha az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjeként vették őket nyilvántartásba. A választási bizottság megállapította a jogsértést, mivel a szórólapokat és a hirdetést alkalmasnak ítélte a választók megtévesztésére. Dr. Ipkovich György azt sérelmezte, hogy Marton Zsolt önkormányzati képviselő a szombathelyi polgármesteri hivatal és a városi intézmények vezetőinek olyan elektronikus levelet küldött, amely tartalma alapján választási kampánynak minősül. A bizottság tekintettel arra, hogy állami és önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben választási kampányt tilos folytatni, ugyancsak megállapította a jogsértést. A két választási bizottság az MSZP és az SZDSZ kőszegi szervezeteit, az érintett jelölteket, il-letve Marton Zsoltot eltiltotta a további jogsértéstől, egyúttal felhívta őket a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra.

A vasi városok polgármesterjelöltjei:

Celldömölk

Fehér László (MSZP)

Makkos István (Fidesz- KDNP-NF)

Varga Marianna (MDF- MVVP)

Csepreg

Dr. Dénes József Attila (MDF)

Háromi Jenő János (Fidesz-KDNP-NF),

Molnár Sándor (független)

Szokol János István (MSZP)

Körmend

Bebes István (Polgári Összefogás-Fidesz-KDNP)

Németh Tamás (MSZP)

Kőszeg

Huber László (Fidesz-KDNP)

Kuntner Ferenc (független)

Racker Béla (MDF)

Táncsics Péter (MSZP- SZDSZ)

Őriszentpéter

Horvátné Mihály Erzsébet (független)

Jakosa Tihamér (független)

Kékedi János (független)

Őr Zoltán (független)

Répcelak

Dr. Németh Kálmán (független)

Pusztai Miklós (Fidesz- KDNP)

Sárvár

Dr. Dénes Tibor (Fidesz- KDNP-MDF-MVPP-VP)

Szabó Lajos (MSZP)

Szentgotthárd

Bauer László (független)

Dr. Mercz Ilona Éva (FKNP-KDP)

Viniczay Tibor György (független)

Szombathely

Gombás Endre (SZÖSZO)

Dr. Gyimesi József (ESZE)

Dr. Ipkovich György (MSZP-SZDSZ)

Molnár Miklós (Fidesz- KDNP-Pro Savaria)

Dr. Szabó Gábor (MDF)

Vasvár

Németh Zsolt (NF-Fidesz-KDNP)

Rózsás Miklós (SZVE)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!