Hírek

2007.02.16. 03:29

Kinek lesz itt melege?

Szombathely, Körmend, Sárvár - Vas megyében közel 17 ezer lakást kötöttek távhőszolgáltatók vezetékeire, van ahol csak a fűtést, az esetek zömében azonban a meleg vizet is ezek a cégek adják. Sárváron lekapcsolódnának a drágának tartott rendszerről.

Treiber Mária

Vas megyében Szombathelyen 11 ezer 500, Kőszegen 500, Körmenden, Szentgotthárdon és Vasváron 3000, Sárváron 1400, Celldömölkön 500 lakást (és számos intézményt) látnak el a távhőszolgáltatók. A korábbi állami tulajdonú Vas Megyei Távhőszolgáltató Vállalatot 1992-ben magánosították. A legnagyobb cég a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., vezetője Popovics Attila. A megye déli részének három városát a körmendi székhelyű Régióhő Kft. látja el, vezetője Németh István. A Sárvár Távhő Kft. ebben a városban szolgáltat, vezetője Pintér László. Őket kértük beszélgetésre.

Mielőtt elkezdenénk az eszmecserét, szögezzük le: mindhárom cégnek százszázalékos vagy többségi tulajdonosai a városi önkormányzatok, amelyek ellátási kötelezettségük mellett abban is érdekeltek, hogy gazdasági társaságaik jól működjenek. Évenként rendeletben szabályozzák, hogy mennyit kell fizetni a fűtésért és a meleg vízért. A szolgáltatók a felhasználókkal, a társasházzal vagy a lakásszövetkezettel épületenként kötnek szerződést. A fűtőanyagon kívül a cégek minden költségét (a berendezések javítása, cseréje, munkabér stb.) az alapdíj fedezi, a hő és a meleg víz díja a szolgáltatás.

- Sárváron, a Nádasdy Lakásszövetkezethez tartozó 800 távhőszolgáltatásos lakásból 247 ki akar válni. Volt már hasonló példa?

P. A.: - Szombathelyen eddig csupán egy-két lakást kapcsoltunk le a rendszerről, főleg olyanok kérték, akik kedvezményes villanyfűtést kaphattak. Európában inkább reneszánszukat élik a nagy távhőszolgáltatók, amelyek a legmodernebb, környezetbarát technikát vonultatják föl.

N. I.: - A Régióhőnél inkább jóval többen csatlakoztak a rendszerhez.

- Jogilag nincs akadálya a szerződésbontásnak?

P. A., N. I.: - Nincs. Az 1998-as és a 2005-ös távhő-törvények lehetővé teszik. Az országban a nagyvárosok önkormányzatai környezetvédelmi megfontolásból olyan rendeleteket alkottak, amelyek megtiltják a kiválást, például Miskolcon, Győrött, Debrecenben, a fővárosban.

- Sárváron megkeresték a távhőt, mielőtt a kiválásról döntöttek a lakók?

P. L.: - Kicsi a város, informálisan jutott el hozzánk a hír, de hivatalosan még nem kerestek meg bennünket. Mi lakógyűléseken tájékoztattuk a fogyasztókat, számokkal alátámasztott gazdasági érveinket mondtuk el. A költségek összehasonlítása esetén Sárváron versenyképes fűtés a távhő. Akik azt állítják, hogy a távhő nem fejlesztett, elavult a rendszer, az utcát fűtjük, helytelenül ítélik meg a tényeket. Tavaly az önkormányzat segítségével 25 milliós beruházást hajtottunk végre, háromszáz méteres vezetéket fektettünk, megszüntettünk egy kazánházat. A kórház kazánházában tavaly üzembe helyzett, és a másik rendszeren lévő gázmotor segítségével már érzékelhető megtakarítást érhettünk el, ami hat-tíz év múlva még növekszik, ezzel csökkenthetjük a felhasználók terheit. A céget átszerveztük, kevesebb ember végzi el a munkát, ennek köszönhető, hogy az alapdíjat csökkenteni tudtuk. Az alapdíj, a hődíj nem kirívóan magas, középarányosan ugyanannyi, mint más hasonló nagyságú szolgáltatóknál. Minél kevesebb az ellátandó lakás, intézmény, annál többe kerül a szolgáltatás, Szombathellyel nem versenyezhetünk. A lakásszövetkezet más szolgáltatót szeretne. Három ajánlattevő közül már ki is választották az újat.

- A lakók abban reménykednek, hogy olcsóbb lesz a fűtés és a meleg víz.

P. A. - A gázárak növekedését nem hagyhatjuk ki a számításokból. Szombathelyen már senki sem emlékszik rá, hogy volt négy jó évünk, amikor nem emeltük az árat. A jogos szociális problémákat azonban nem a távhőnek kell megoldania. Nem tudom, hogy a sárvári családokat fölvilágosították-e arról is, hogy a rendszerről való kiválás, leválás költségeit is nekik kell állniuk, hiszen a sárvári távhőnek is át kell alakíttatnia a hőközpontokat. Az új szolgáltatás költségeit addig nem lehet fölmérni, amíg nem működik, de azok a számok, amiket a lakásszövetkezet nyilvánosságra hozott, nem lát- szanak túl meggyőzőnek. Egy átlagos lakásnál havonta 10 ezer forint, 6 ezer az üzemeltetésre, 4 ezer a beruházás törlesztésére. A tömbházakban az új fűtési rendszert később is karban kell tartani, az eszközök elavulnak, a szigorú biztonsági előírásoknak meg kell felelni. Nálunk a Joskar-Olán négy középmagas épület tetején volt a lakóknak saját kazánjuk, a meleg vizet szolgáltatták, de amikor fel kellett volna újítani őket 6-10 millióért, inkább megszüntették, most a hagyományos módon juttattjuk el a meleg vizet hozzájuk.

P. L.: - Nagyobb biztonságot jelent a tömbházakban a távfűtés, mert a szolgáltató nem a gázt viszi a házakba, hanem csak a meleget...

N. I.: - Egész Európában nálunk a legmagasabb az épületek fűtésére használt hőenergia. Az épületek hővédelme, a szigetelés sürgető feladat, miként a termosztatikus radiátorszelepek és a költségosztók beépítése, hogy a lakás hőmérsékletét valóban szabályozni tudják az ott élők, és a megtakarítás az ő zsebükben maradjon. Ez a befektetés hamarabb megtérül, mint az új gázvezeték-építés, kazánvásárlás. A gázt a hamarosan megnyíló szabadpiacon fogják megvenni, s mivel megszűnik a hatósági ár, a kisfogyasztóknak drágább lesz. A távhőszolgáltatás előnyeit ezután lehet majd észrevenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!