Hírek

2007.05.22. 02:29

Csaknem tragikus kocsmai szóváltás

Rábahidvég, Győr - A négy általános iskolai végzettségű vádlott, aki eddig már hatszor volt büntetve, nem tudott uralkodni indulatán, és késszúrással zárt le egy kocsmai vitát.

Angyal László

Első fokon a Vas Megyei Bíróság hozott ítéletet az ügyben. Beszámoltunk róla, hogy 2005 februárjában Rábahidvégen, a Morgó nevezetű vendéglátóegységben csaknem tragédiával zárult egy kocsmai veszekedés. Azon az estén a helybeli vádlott, B. József (62) rokonai társaságában múlatta az időt, este nyolctól éjfélig mintegy öt-hét üveg sört fogyasztott el. Ugyancsak az egységben tartózkodott az italbolt egyik bérlője, aki szintén nem volt teljesen józan, hiszen a bíróság ítélete szerint ugyancsak ivott alkoholt: háromszor három centiliter Vilmos körtét.

Éjfél után a szórakozóhelyen diszkó kezdődött, ezért elkezdtek 500 forintos belépődíjat szedni a vendéglátóhelyen tartózkodóktól. Mivel korábban nem volt ilyen intézkedés, ezért a vádlott nagyon barátságtalan lépésként értékelte ezt, s véleményének hangot is adott. Másrészt a kocsma bérlője amúgy is a begyében volt, mert nem felejtette el neki, hogy az előző búcsúi bálban nem éppen kifogástalan viselkedése miatt rendreutasította őt.

A kocsma bérlője és a biliárdasztalnál álló vádlott között ugyan volt egy asztal és egy álló pult is, ám a B. Józsefet ez nem különösebben zavarta, folyamatosan szidalmazta a bérlőt. Ezután előbb a felszolgálóhölgy, majd a vádlott asztaltársasága próbálta jobb belátásra bírni B. Józsefet, akit azonban nem lehetett lecsillapítani. Olaj volt a tűzre, amikor a bérlő is odalépett az asztalához, és megkérdezte tőle: mi a problémája vele?

A vádlott válasz helyett szombathelyi köcsögnek nevezte, és közölte vele, hogy elintézi őt. A bérlő belátta, hogy az ittas vendéggel nem lehet szót érteni, ezért visszaült az asztalához. Csakhogy B. József dühöngése nem hagyott alább. Hangoskodott, széket döntött, sörösüveget kapott fel, legvégül a kabátja zsebéből egy fanyelű kést rántott elő. Először még sikerült megakadályozni a 8,5 pengehosszúságú kés használatát: a többiek kérlelésére a vádlott eltette az életveszélyes eszközt. Ekkor érkezett el az a pont, amikor a bérlő odalépett a vádlott asztalához, és távozásra szólította fel az ittas vendéget, majd megfordult, és visszaindult a saját asztalához. A támadás ekkor érte: a vádlott a kezében lévő késsel, vágó-szúró mozdulattal, közepes erővel hasba szúrta áldozatát.

A kocsma népe azonnal lefegyverezte a támadót, akinek eközben a csuklója és a keze is könnyebben megsérült. Ezután B. József mint aki jól végezte dolgát, eltávozott a kocsmából...

A szúrás következtében az italbolt bérlője közvetett életveszélybe került: megsérült a hashártyája, a mája és a gyomra is. A gyors orvosi beavatkozás életmentő volt, ám fél év múlva újabb műtétre volt szükség, mert a szúrás helyén sérv alakult ki. A gyógyulás azonban nem lesz teljes: ezután a sértett nem végezhet komoly fizikai munkát, nem emelhet.

A Győri Ítélőtábla dr. Nagy Zoltán vezette büntetőtanácsa B. József fellebbezését elutasítva, nemrégiben helybenhagyta a megyei bíróság két és fél éves börtönbüntetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!