Hírek

2007.05.04. 02:29

Képzés új módon

Sárvár - Szakiskolai fejlesztési program kezdődött a Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskolában, miközben a diákok sikeresen szerepeltek az országos versenyen.

Varga Nóra

A pedagógusok a Szakiskolai Fejlesztési Program keretén belül az Országos Képzési Jegyzék szerinti moduláris képzés intézményi bevezetésére is felkészültek. A programnak fontos része a belföldi mobilitási program, melynek célja a szakképzés szereplői közötti tudás- és tapasztalatcsere, a szakiskolai tanulók készség- és kompetencia fejlesztése. Ez a cserediák programokhoz hasonló tanulási forma. Ősszel a sárvári iskolából kilenc diákot szeretnének Kecskemétre vinni, ahol bekapcsolódhatnak az ottani tanításba. A szakmai ismereteken túl várható, hogy helytörténeti ismeretekkel is gazdagodnak a tanulók.

Az új módszerekkel a diákok képesek lesznek rendszerben gondolkodni, és a gyengébb képességű tanulók is jobb eredményt érhetnek el. Nemcsak a diákok, hanem a tanárok is sokat tanulhatnak egymástól. Az iskolában projektnapokat szerveznek, amikor minden tanórán ugyanazt a témát dolgozzák fel.

2008-tól a szakiskoláknak kötelező lesz modulrendszer szerint tanítani. A sárvári Barabás középiskola már könnyebb helyzetben lesz, mert felkészül a változásokra.

Az intézménybe járó diákok közül évek óta többen is az élmezőnyben végeznek a ruhaipari technikusok országos szakmai-tanulmányi versenyén. Így volt ez idén is, Pingiczer Tímea, Diénes Mónika és Enzsöl Mónika az országos ruhaipari versenyen végzett a legjobbak között. Az eredményeik alapján mentesülnek a kétéves technikusi képzést lezáró szakmai vizsga alól, ők már most a zsebükben tudhatják a jeles bizonyítványt. Emellett a ruhaipari szakma kiváló tanulói lettek. A diákok egy kétfordulós versenyen mérték össze tudásukat. A budapesti döntőre már csak a legtöbb pontot elért tanulókat hívták be. A Jelky András Ruhaipar Szakközépiskola adott otthont a versenynek áprilisban. A döntősöknek itt már gyakorlatban is meg kellett mutatniuk tehetségüket, szembehajtós szoknyát varrtak, amelyet szakmai zsűri értékelt. Az elméleti felkészültségüket pedig szóban bizonyíthatták. A résztvevők a háromnapos fővárosi döntő ideje alatt hasznosan tölthették el szabadidejüket: megismerkedhettek közelebbről Budapesttel, színházba is elvitték őket a szervezők.

A tanulók elmondták, hogy azért jó ebbe az iskolába járni, mert sok mindenre megtanították őket. (A három lány itt végezte a középiskolát, itt érettségizett, most pedig a technikus képzést végzik.) Az intézményben eltöltött évek alatt magabiztosabbak lettek, és jó szakmai felkészültséggel vághatnak neki a nagybetűs életnek. A lányok az iskola befejeztével divatáru üzletben kívánnak dolgozni, itt szeretnék kamatoztatni tehetségüket. Imádnak varrni, tervezni, rajzolni, szeretik a művészeteket és az idegen nyelveket. Terveik is vannak már: a jövőben üzletvezetői tanfolyamot kívánnak elvégezni és tudják: idegen nyelvismerettel sokkal könnyebben boldogulnak, ezért nyelvvizsgázni is szeretnének. Az országos versenyre való felkészülésben Gönczölné Szalai Brigitta gyakorlati oktató, Barkovits Károlyné, Poórné Erdélyi Anita, Katafai-Németh József szakmai-elméleti tanárok segítettek sokat a sárvári versenyzőknek.

A diáktársaknak szóló üzenetük: tanuljanak szorgalmasan, megfelelően osszák be az idejüket, akkor ők is eredményesen szerepelhetnek a versenyeken.A diákokat megtanítják csoportban dolgozni és rendszerben gondolkozni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!