Hírek

2007.07.02. 02:29

Kudarcra ítélt találmány

Szombathely - Hét évvel ezelőtt jegyeztetett be egy magyar feltaláló egy szerkezetet, aminek segítségével jelentősen növekszik a gépkocsik teljesítménye, csökken viszont az üzemanyag-felhasználása, a károsanyag-kibocsátás pedig felére esik vissza. A találmánynak a világon mindenütt sikere van - kivéve idehaza.

Peltzer Géza

Az imponáló - és számos felhasználó nyilatkozatával alátámasztott - adatok ellenére idehaza nincs sikere a találmánynak. Kecskés Mihály szerint pedig a szerkezet segítségével egy kamion legalább kétezer liter üzemanyagot tud megtakarítani százezer kilométer futás után, aminek csak töredéke a készülék ára. Mégsem kelendő a készülék, aminek több oka van Kecskés Mihály szerint. Az egyik, hogy nem hisznek benne az emberek, félnek tőle, mint minden újtól. (Mi is kipróbáltuk a szerkezetet, alacsony fogyasztású dízelautónk üzemanyag-felhasználása szinte azonnal hét-nyolc százalékkal csökkent.) Hozzátette: a félelemnél is fontosabb ok, hogy a gépkocsivezetők nem érdekeltek abban, hogy a kamion vagy teherautó keveset fogyasszon. Sőt, ennek ellenkezőjében érdekeltek, mivel magas üzemanyagnormát fizetnek ki nekik, ha ennél kevesebből kijönnek, a megtakarítás zseb- ben marad. Néhány cégnél beszereltették a teherautókba, de a sofőrök addig agitáltak a készülék ellen, amíg a tulajdonos elállt a készülék beszerelésétől. Az is előfordult, hogy tönkretették vagy kivetették saját szakállukra a szerkezetet, vagy indokolatlanul alacsony sebességfokozatban hajtották a kocsit - hogy bebizonyítsák, nem ér semmit a készülék. Más a helyzet persze, ha saját autóról van szó és tényleg zsebre megy, mik a kocsi költségei. A pesti taxisok - akik saját autóikkal dolgoznak - ódákat zengenek a készülékről.

Külföldön is igen szeretik a készüléket, veszik Kolumbiában, Brazíliában, Franciaországban, Chilében. Egy kanadai cégvezető pusztán azért utazott Dél-Amerikába az ügyvezető szerint, hogy meg- győződjön a találmány előnyeiről. Azóta már ő is vevő lett. Dubaiban is adtak már el belőle, de nem az üzemanyag-takarékosság volt a szempont, hiszen az ott fillérekbe kerül, hanem a környezet óvása. Budapesten járva gyakran látom, milyen sűrű, sötét füstöt eregetnek a BKV buszai, amikor egy-egy megállóból elindulnak. Vajon van nekik érvényes zöld kártyájuk? - kérdi az ügyvezető, de maga is tudja a választ. Hozzáteszi: esetleg nem lehetne segíteni ezen egy füstöléscsökkentő készülékkel?

Külföldön azért lehet sikere a készüléknek, mert nincs üzemanyagnorma, így nincs esélyük sem a sofőröknek arra, hogy pénz jusson a zsebükbe: megtankolnak, és ennek árával később elszámolnak. A fuvarozóvállalat tulajdonosai elégedettek, hiszen az összes költség csökkent a szerkezet jóvoltából.

Idehaza minden megyei Volán-társaságnál próbálkoztak már, de mindössze egyetlen vállalat vásárolt próbaképp tíz darabot. A sofőrök nem is tudtak erről, de később, amikor a megtakarításon felbuzdulva a cég százhúszat vett belőle - és a sofőrök között is elterjedt, hogy mi a célja a készülékkel a vállalatnak - a korábbi 10-12 százalékos megtakarítás hirtelen lecsökkent 5 százalékra. Vagyis a sofőrök rájöttek, hogy zsebre megy a játék, és mindent megtettek azért, hogy ne legyenek imponálóak a szerkezet megtakarítási adatai.

A vasi eredmények sem túl meggyőzőek Telkes Sándor területi képviselő elmondása szerint. A cégeknek itt sem az az érdekük, hogy spóroljanak, hanem hogy az előírt normatívában beleférjen a tényleges fogyasztás. Úgy véli, állami tulajdonú cégeknél nem szabadna ennyiben hagyni a dolgot, hiszen közpénzről van szó, így a pazarlás mindannyiunk zsebére megy. A legszomorúbb az egészben, hogy valójában az államháztartásnak sem közvetlen anyagi érdeke, hogy kevesebb üzemanyag fogyjon a kutaknál, hiszen jelentős bevételtől esne el az üzemanyag után befizetendő adó miatt.

A kör tehát bezárult: ismét egy nagyszerű magyar találmány, ami mindenhol sikeres, csak idehaza nem. Így mások zsebére spórolunk, más országok levegőjét óvjuk - pedig eredetileg nem ez volt a cél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!