Hírek

2007.07.24. 02:28

Lesz-e csatorna?

Körkép - Azok a falvak, ahol már kiépítették a csatornát, szerencsés helyzetben vannak. Sok társulás pénze arra megy el, hogy az új előírásoknak megfelelően aktualizálják a terveket.

Varga Nóra

Szlama József, Nagysimonyi polgármestere elmondta: 1999-ben Sitkén összeült hat falu (Sitke, Nagysimonyi, Mesteri, Kemeneskápolna, Vásárosmiske, Gérce) vezetése. Társulást hoztak létre, és közös erővel pályáztak a csatornahálózat és a szennyvíztisztító megépítésére. Megterveztették a csatorna kiépítését jó sok pénzért. 2002-ben két kormányrendelet alapján - amelyek létszámkorlátot határoztak meg - agglomerációt kellett létrehozniuk, mivel a kétezer lakos feletti társulások jutottak előnyhöz a támogatás során. Az új szempontok alapján aktualizáltatták az elavult terveket, hatalmas küzdelmet vívtak, hogy az országos vízügyi főigazgatóság jóváhagyja őket. Túl voltak ezen is, megkapták a vízjogi engedélyeket. Közben Gérce különböző okok miatt kivált a társulásból, de így is 2500-an élnek az agglomerációban. Most újra megváltozott a szemlélet. 2015-ig a 15 ezer lakosú települések csatornázását mindenképpen meg kell oldani, emellett a kétezer lélekszám alatti településeket támogatják. Nyolc év közös munkája veszett kárba, a tervekre sok milliót kifizettek, úgy néz ki, hiába. A problémájukat fokozza, hogy Sitkén szeptember végén bezár a földgödrös ürítő. Így a környező településeken felgyülemlő szennyvizet egyelőre nincs hová elhelyezni. Sárvár és Celldömölk nem tudja fogadni, mert nincs megfelelő kapacitásuk. Szombathely, vagy Pápa lenne a megoldás. Egy köbméter szennyvíz eddig nyolcszáz forintba került, októbertől jelentősen megnő ez az összeg, 1600-1800 forintot kell köbméterenként fizetni érte. A földgödrös és a mélybarázdás szennyvízelhelyezést nem engedélyezik, ezért nem marad más lehetőség, csak a szállítás. Ezekben az amúgy is elöregedő falvakban az emberek nehezen vagy sehogy sem tudják majd a megemelkedett költséget állni. Jogos a felháborodásuk. A települések vezetői tartanak attól, hogy sokan illegálisan a kert végében, más földjén helyezik el a szennyvizet. Nem csak környezetszennyező, de az egészségre is ártalmas. - Jogos a lakosság kritikája, hogy nyolc év alatt nem tudtunk semmit sem felmutatni. Évek óta minden más munkát háttérbe szorított a csatornázás, az önkormányzat pénzének nagy része a tervek aktualizálására ment el. Óriási a bizonytalanság és a tanácstalanság, egyre jobban fogytán a türelmünk. A lakosságot nem hitegethetjük tovább - zár-ta szavait a polgármester.

Morgós István, Sitke polgármestere elmondta, hogy a falubeliek évek óta fizetik a lakossági előtakarékosságot. Már nyolc éve húzódik ez az ügy, fogytán a türelmük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!