Hírek

2007.07.31. 02:29

Minden megdrágul

Megyei körkép - Drágul a kenyér, a tej, a tojás, a hús - ez szinte biztos. Ám hogy mikortól és pontosan mennyivel kerül többe az élelmiszerek jelentős része, azt még az ágazatok képviselői sem tudják megmondani.

Nagy Ildikó

Az állattartóknak sem rózsás a helyzetük, hisz a tavalyi 25-26 ezer forint helyett most 45-46 ezer forintot kell fizetniük a takarmánygabona tonnájáért. Keresztúri Csaba, a Hetyei Berzsenyi Kft. ügyvezető igazgatója, a Vágóállat- és Hústerméktanács megyei választmányának elnöke azt mondja, a termelőktől jelenleg 290-300 forintért veszik át a sertés kilóját. A takarmány árának emelkedését követően legkevesebb 350 forintot kellene kapniuk ahhoz, hogy ne legyen veszteséges a termelés. Azt, hogy nekünk, fogyasztóknak mikortól és mennyivel kell többet fizetnünk a húsért, húskészítményekért, egyelőre nem meri megjósolni a választmányi elnök, mondván: a vágóhidak és a húsüzemek sem könnyen tudják érvényesíteni érdekeiket az áruházláncokkal szemben. Egyébként is: a hús hazai ára nagymértékben függ az európai piaci helyzettől, és mint tudjuk, sertéshús tekintetében Dánia és Hollandia a meghatározó. Igaz, most a többi európai ország állattartói is hasonló gondokkal küzdenek, mint a mi termelőink.

Várhatóan a tejért és a tejtermékekért is többet kell majd fizetni. Mátyás István, az ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, a Tej Terméktanács megyei küldötte szerint a termelőknek a jelenlegi 69-70 helyett legalább 75-76 forintot kellene kapniuk a tej literjéért. Szerinte akár 30-40 százalékkal is megemelkedhet a tej- és a tejtermékek ára, ám hangsúlyozza, hogy ha ez így lesz is, ennek a pénznek a nagy része nem a termelők és a feldolgozók, hanem a kereskedők zsebébe kerül.

Napok óta téma a tojás árának várható drasztikus emelkedése is, a rendkívüli hőségben ugyanis a tojótyúk-állomány teljesítménye mintegy húsz százalékkal esett vissza. A többi állattartóhoz hasonlóan a tojástermelőket is sújtja a takarmányár emelkedése. Az országos sajtóban megjelent hírek 50 forintos tojásárról szóltak, ám a gazdálkodók szerint ez azért túlzás. A kőszegpatyi ifj. Komonczky Istvánék telepén a kánikulában napi tizenhétezer tojást tojtak a tyúkok, és mint a gazda mondja, ez csupán öt százalékkal marad el a korábbi teljesítménytől. Igaz, ez jórészt a telep korszerű technológiájának köszönhető, hisz az istállókat folyamatosan hűtötték. Ennek a többletköltségeit azonban még nem kalkulálták ki, mint ahogy azt sem tudják, hogy a drágább takarmánnyal etetett tyúkok tojásáért mennyivel kérhetnek majd többet. Most 16 és 22 forint közötti áron adják a tojást. A családi gazdálkodó szerint is előbb-utóbb drágulni fog a tojás, ám az 50 forintos darabonkénti árat túlzásnak tartja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!