Hírek

2007.07.31. 02:28

Reményik Sándor nevét viseli az új iskola

Szombathely (tk) - Augusztus 1-jétől megkapta a működési engedélyt a város jegyzőjétől a volt Eötvös iskola helyén létesülő Reményik Sándor Általános Iskola.

Tersztyánszky Krisztina

Az új intézmény akit csak tudott, átvett a volt iskola dolgozói közül. A 23 főből álló új tantestületben tizenöten vannak, akik lehetőséget kaptak, hogy valamilyen formában itt folytassák munkájukat. A gyermeklétszámról már akkor készült felmérés, amikor körvonalazódott, hogy az iskola evangélikus fenntartással fog tovább működni. Eszerint a diákok döntő többsége itt szeretné folytatni tanulmányait. Azoknak, akik ezt a szándékukat az elmúlt tanévben már jelezték, nem kell beiratkozniuk, mint ahogy a leendő elsősök is az új intézménybe iratkoztak be. Folyamatosan akadnak azonban érdeklődők, akik más iskolákból szeretnének ide átiratkozni. Az ő számukra az iskolában augusztus 6. és 8. között, naponta 9-től 17 óráig beiratkozási lehetőséget biztosítanak, sőt 9-től 14 óráig a hónap későbbi részében is nyitva lesz az iskola. Egyelőre még van helyünk - mondta Sátory Károly igazgató, hozzátéve, hogy nem csak evangélikus diákokat várnak, hisz a meglévő tanulók többsége is katolikus.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az eltérő nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó, kis létszámú osztályok hagyományát nem tudják folytatni. Viszont minden alsó tagozatos osztályban két tanító lesz, akik közül legalább az egyik fejlesztő pedagógus, ami lehetővé teszi, hogy a rászoruló gyerekekkel külön óraszámban foglalkozzanak. A tehetséggondozásra mind az alsó, mind a felső tagozatban különös gondot fordít majd az iskola, akárcsak a művészeti oktatásra kézműves és színjátszó irányokon.

A szellemiséget tekintve keresztény, nemzeti alapokon álló értékrendet szeretnének kialakítani. Ezt az üzenetet hordozza az is, hogy névadónak Reményik Sándor erdélyi születésű, neves evangélikus írót választották. Nagy hangsúlyt kívánnak helyezni a nemzeti és egyházi ünnepekre, egyben tovább éltetve az iskola jó hagyományait.

Az idő rövidsége miatt az épületre idén már nem tudtak áldozni, de a közeljövő tervei között szerepel a tornaterem megépítése. Az iskola része lesz az idősek otthonával és a Johanneummal alkotott evangélikus intézmény-együttesnek, s ezáltal nemcsak közös programokra lesz alkalom, hanem megnyílnak a diákok számára az egyház gyönyörű erdős, parkos ingatlanjai is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!